Синдикалист е оптимист за ривизиране на обезщетението за безработица за догодина
Синдикалист е оптимист за ривизиране на обезщетението за безработица за догодина / снимка: БГНЕС, архив

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви след среща с ГЕРБ, че е оптимист за актуализирането на дневния размер на обезщетението за безработица и на помощта за отглеждане на дете между 1 и 2 г. в проектобюджета за 2016 година.

Представители на синдиката разговаряха с ръководството на парламентарната група на ГЕРБ в Народното събрание по проекта на държавен бюджет и проектобюджетите на НОИ и НЗОК за следващата година.

БСП иска 420 лева майчински за втора година през 2016-а

Според Манолов като че ли е срещнал разбиране аргументът на синдикалната организация за това, че дневният размер на обезщетението за безработица е прекалено нисък и не е ревизиран от години. Няма да струва кой знае колко на бюджета на НОИ, ако нещо бъде направено, каза пред журналисти Манолов.
Той посочи, че помощта за майчинство между първата и втората година на детето също не е актуализирана от години и има възможност и там нещо да се направи.
От КТ „Подкрепа" са повдигнали и въпроса за увеличение на заплатите на работещите в НОИ, останах с впечатление, че и по тази тема намерихме разбиране, добави Манолов. След като сме намерили разбиране сред най-голямата група, ще бъда сериозен оптимист, че това може да стане, обобщи резултата от срещата президентът на КТ "Подкрепа".

Горанов: Бюджет 2016 дава възможности да изпълнява основните си функции

От синдиката са обърнали внимание и на идеята за въвеждане на данък "вредни храни", като за петък е предвидена среща с министъра на здравеопазването по темата, съобщи Димитър Манолов.

От КТ "Подкрепа" се готвят за разговори и с другите парламентарни групи по проектобюджета за 2016 г.

Вдигат линията на бедност през 2016-а до 300 лева

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира пред журналисти, че съвсем закономерно КТ "Подкрепа" са поискали първата среща да е с най-голямата парламентарна група. На разговорите е присъствал и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Цветанов посочи, че са говорили за образование, за здравеопазване, засегнали са и темата за протестите на полицейските служители и въобще в сектор "Сигурност", защото на срещата е имало и представител на синдиката на служителите на Министерството на отбраната.

Оставили сме отворена вратата за разговори по всички теми, които бяха поставени, и съм убеден, че в диалог със синдикатите и изпълнителната власт ще можем да приемем един разумен, добър бюджет, добави Цветанов.