БСП иска 420 лева майчински за втора година през 2016-а
БСП иска 420 лева майчински за втора година през 2016-а / снимка: Dariknews.bg, архив

БСП предлага обвързване на обезщетението за втората година от майчинството с минималната работна заплата от началото на следващата година.

Законопроектът за изменение на Кодекса за социално осигуряване трябваше да бъде разгледан на 5 ноември от социалната комисия в парламента. Партията е вносител и на още една поправка - в Закона за семейни помощи за деца. Тя предвижда добавката, която родителите получават за отглеждане на дете с увреждане, да бъде равна на 70 процента от минималната заплата.

ГЕРБ бойкотира заседание на социалната комисия в парламента, на което трябваше да бъдат разгледани законопроектите на БСП. Заради неявяването на депутатите от ГЕРБ заседанието беше отложено поради липсата на кворум.

Предвиждат замразяване на парите за втората година майчинство

В законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за следващата година е заложено замразяване на обезщетението за отглеждане на малко дете на 340 лева. Последното увеличение на този вид майчинство беше направено от кабинета „Орешарски" през 2014-та година. Сега левицата предлага размерът му да се обвърже с минималната работна заплата, което означава, че при всяко увеличение на това възнаграждение, майчинството също ще расте.

Вдигат прага на бедност до 300 лв.

По тази формула от догодина то трябва да стане 420 лева. Другата идея на БСП предвижда добавката за отглеждане на дете с увреждане да стане поне 70 процента от минималната заплата. В момента нейният размер се определя за всяка година, с проекта на държавния бюджет.

За 2016-та година е заложена добавка от 240 лева месечно. Ако бъде прието обвързването с минималната заплата, добавката трябва да се увеличи на 294 лева.