Горанов: Бюджет 2016 дава възможности да изпълнява основните си функции
Горанов: Бюджет 2016 дава възможности да изпълнява основните си функции / снимка: БГНЕС

На фона на общото икономическо развитие на икономиката в страната и на сътресенията от 2014 година съм оптимист, че бюджетът за 2016 година дава достатъчно възможности да изпълнява основните си функции в социалната сфера, на инвестиции в човешки капитал и в сферата на отбрана и сигурност. Това каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов след извънредното заседание на кабинета, на което бяха приети проектобюджетите на държавата, на ДОО и на Здравната каса. Проектите ще бъдат внесени до края на деня в НС.

Трябва да се стремим да намаляваме бюджетния дефицит, така че да са намали дълговото бреме върху бъдещите поколения, каза Горанов.

"Няма пълно щастие във всеки един бюджет, но смятам, че постигнатото е най-малко общо кратно между всички потребности, за да може държавата да изпълнява основните си функции",посочи той.

Има достатъчно пари, за да посрещнем бежанския поток, каза Горанов, като уточни, че за това са предвидени десетки милиони левове.

Предвижда се държавата да емитира до 5,3 млрд. лева дълг, но този лимит едва ли ще бъде постигнат, добави той. Държавата отпуска повече пари за съдебната система, като се надява през следваща година там да има реформи. Ще има допълнително средства за ремонта на двигателите на българските "МиГ-29", както и за старт на програма за покупка на нов многоцелеви изтребител. По думите на Горанов държавата може да преговаря за покупка на осем изтребителя, допълни той. Ще се отпуснат пари и по програма за покупка на многоцелеви плавателни съдове, вероятно фрегати, каза Горанов.

Министърът посочи, че не е съгласен държавата да става гарант на заем, който Българският енергиен холдинг иска да тегли. Докато енергетиката трупа загуби, не съм склонен да заложа данъците на гражданите срещу неблагополучията там, добави Горанов.