Х. Адемов: Предлаганите пенсионни промени са по-изгодни за полицаите
Х. Адемов: Предлаганите пенсионни промени са по-изгодни за полицаите / снимка: БГНЕС
Х. Адемов: Предлаганите пенсионни промени са по-изгодни за полицаите
80511
Х. Адемов: Предлаганите пенсионни промени са по-изгодни за полицаите
  • Х. Адемов: Предлаганите пенсионни промени са по-изгодни за полицаите

Социалното министерство отстъпи доста по отношение на пенсионните промени, засягащи сектор „Сигурност" и в момента предложенията са по-изгодни за полицаите. Това заяви в интервю за Дарик председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов. Той е категоричен, че поправките категорично не предвиждат отпаданато на 20-те заплати, които служителите на МВР получават при пенсионирането си.

Министерски съвет предлага минималната възраст за тяхното пенсиониране да бъде 52 години и 10 месеца, напомни д-р Адемов и добави, че в момента средната възраст, на която се пенсионират служителите от сектор „Сигурност" е 52 години и 8 месеца. Той отбеляза още, че в МВР има служители, които са по трудови правоотношения и които се пенсионират по общия ред на 65 години.

В момента освен пенсионните промени, има и други мотиви за протеста на служителите от сектор сигурност, а именно условията на труд и възможностите за реформиране на системата от гледна точка на това да се създадат възможности за кариерно развитие на служителите в хоризонтален план, напомни Адемов.

„Тук проблемът не в това дали да има минимална възраст за пенсиониране. Служителите от сектор сигурност вече са узрели за потребността да има такава възраст, въпросът е каква да бъде тя, на първо място. И вторият въпрос, който те поставят в своите искания, е за гратисния период - дали да бъде този, който е заложен сега", коментира бившият социален министър.
Той обърна внимание, че според предложения проект колкото повече служителите останат в системата, толкова повече възможността да получат по-голям размер на пенсията се увеличава. Тези, които са служили с системата в продължение на 18 години и вече не са в нея, също могат да се възползват, независимо от това, че вече са напуснали и работят на друго място.

„Има доста отстъпления от Министерството на труда и социалната политика, които някак останаха извън полезрението на актуалната дискусия около проблемите със сектор сигурност. При всички положения е по-изгоден вариант, още повече че се дава възможност на тези, които са изпълнили условието за 27 години стаж до 31 декември 2015 година, да могат със същия режим, без възраст да се пенсионират през следващите три години - до 2018 година. Това е гратисният период за тези, които са изпълнили условието за 27 години стаж", каза Адемов.

Той подчерта, че в предложения пакет то мерки няма текст, който да отменя „тези прословути 20 заплати за пенсиониране". Призивите за оставка са съвършено нова територия на диалог, това вече са политически искания, каза Адемов. „И не съм убедени, че деполитизирана структура като МВР може да се занимава с политически искания, но това е проблем, който трябва да решат вътре в рамките на министерството - съветът за социално партньорство и политическият кабинет на МВР", каза още депутатът.

„От 1989 г. социалната система беше пренесена в жертва на всички секторни политики - с надеждата те да бъдат реформирани и сега се учудваме защо тя колабира финансово и защо се налагат тези спасителни непопулярни мерки, които предлага Ивайло Калфин", коментира още в ефира на Дарик бившият социален министър.

Според него след като вицепремиерът Калфин е постигнал експертно съгласие между социалните партньори, сега е изправен пред тежката задача да търси политическо съгласие, защото са се показали вече пробойните в подкрепата на пакета промени.  

„Правителството, премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Ивайло Калфин са тези, които трябва да потърсят съгласие по предлаганите мерки между лидерите на всички парламентарни партии, за да се гарантира стабилност на пенсионната системата, а не постоянната й промяна", смята още Хасан Адемов.