Еврокомисар Йотингер подкрепя идеята за енергиен борд у нас
Еврокомисар Йотингер подкрепя идеята за енергиен борд у нас / снимка: БГНЕС

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер е заявил пълна подкрепа на идеята за създаване на енергиен борд в България и е поканил експерти от страната ни за разговори в ЕК с цел намиране на балансирани механизми и стабилизиране на сектор "Енергетика". Това е станало ясно след среща на вицепремиера по икономическата политика Екатерина Захариева и министърът на икономиката и енергетика Васил Щонов с Гюнтер Йотингер в Брюксел, съобщиха от регионалното министерство.

Основни теми на разговора са били стабилизирането на енергийния сектор в България и състоянието на големи инфраструктурни енергийни проекти. На срещата са присъствали и представители на Генерална дирекция "Енергетика" на ЕК.

Вицепремиер Захариева е подчертала необходимостта от спешни реформи, които служебното правителство има политическа воля да продължи. Двете страни са се обединили около мнението, че цялостният анализ на целия сектор, направен от експерти на ЕК и Световната банка миналата година, е добра основа, върху която да се изработи план за действие за стабилизиране на сектора.

Относно проекта Южен поток българската страна е потвърдила позицията си за временно спиране на дейностите, определени в писмото на ЕК по наказателната процедура - преустановяване възлагането по всички тръжни процедури, както и въздържане от сключване на договори, тъй като те трябва да съответстват на законодателството на ЕС.

Комисар Йотингер е приветствал това решение и е заявил, че и по този въпрос Брюксел е готов да участва в дискусии с българските власти, за да бъде гарантирано пълното съответствие на проекта с правилата на ЕС. Той още веднъж е подчертал, че ЕС не е против Южен поток, но настоява за пълна синхронизация на проекта с европейското законодателство. Йотингер е поканил български експерти за разговори в дирекция Енергетика за изясняване на детайлите по наказателната процедура.

На срещата бяха обсъдени и рисковете пред България от евентуално спиране на доставките на природен газ заради напрежението в отношенията между Русия и Украйна. Вицепремиер Захариева е изтъкналь, че ако се стигне до там, страната ни ще губи всеки месец по 400 милиона лева. Тя е заявила, че изграждането на интерконекторната връзка с Гърция е един от основните ни приоритети.

Според Йотингер до най-тежкия сценарий няма да се стигне. Той увери нашата делегация, че поддържа постоянна връзка с Москва и Киев и според него няма да има проблеми с газовите доставки през есента и зимата.

Двете страни са убедени в необходимостта от по-голяма свързаност и партньорство между държавите членки на ЕС в областта на енергетиката и ще работят активно за изграждане на обща енергийна политика на ЕС.