До няколко години ще произвеждаме ток в домовете си
До няколко години ще произвеждаме ток в домовете си / netinfo

В следващите десет години всеки дом ще бъде не само консуматор, но и производител на електрическа енергия. Това показват разчетите на научноизследователския център на енергийната компания ЕНЕЛ в италианския град Ливорно. Учените от отдела разработват нови технологии за производството на ток от възобновяеми енергийни източници.

В момент, когато в България домакинствата са притиснати финансово от поскъпването на природния газ, италианските учени увериха, че до няколко години всяка къща ще се превърне в малък ТЕЦ. Домакинствата ще могат да поставят в къщите малки соларни инсталации, които ще има гарантират достатъчно топлина и светлина през годината.

Енергийната компания ЕНЕЛ, която у нас е собственик на ТЕЦ „Марица-Изток 3”, в момента разработва този тип технология в експерименталните си централи в Ливорно. Изобретението им е наречено „Диамантът” и представлява фотоволтажна инсталация, която в момента пробно е поставена във Флоренция. Сферите на диаманта съхраняват уловения през деня водород и го пазят през нощта. Капацитетът на сферите е достатъчен, за да захрани с ток един булевард, обяснява ръководителят на експерименталния отдел в ЕНЕЛ. Диамантът обаче ще заработи следващото лято, когато ще бъде инсталиран и експертите ще изчислят реалния му капацитет. Учените са категорични, че в близко бъдеще домакинствата ще ползват подобни технологии за всяка отделна къща, като чрез свързването на инсталациите в електропреносната мрежа разходите за ток ще бъдат минимални.

Инвестициите на ЕНЕЛ в проекти за възобновяеми енергийни източници са в размер на 6,8 млрд. евро за периода 2008-2012 година.

В България компанията обмисля производството на ток от биомаса и вятър, като до момента три ветрогенератора изпробват силата на вятъра в района на Гурково. В Италия гигантът залага на разработването на геотермалната енергия. В италианска местност Лардарело 509 гейзера захранват с ток една четвърт от хората в област Тоскана или около 1 млн. души.

Благодарение на този тип енергиен източник си спестяват по 3,6 млн. тона вредни емисии на година. Местните геотермални извори са с температура на парата между 250 и 280 градуса. Експертите от ЕНЕЛ обясниха, че ток може да се произвежда и при по-ниски температури, но това намалява ефективността на централата. За сравнение българският геотермален извор в Сапарева баня достига парна температура от около 100 градуса.