Данък „вредна храна може да направи някои продукти по-здравословни
Данък „вредна храна може да направи някои продукти по-здравословни / Thinkstock/Getty Images
Данък „вредна храна" може да направи определени продукти по-здравословни
78154
Данък „вредна храна" може да направи определени продукти по-здравословни
  • Данък „вредна храна" може да направи определени продукти по-здравословни

Данъкът върху вредните храни ще подтикне производителите им да заменят нездравословните съставки на предлаганите от тях продукти с алтернативни, които са по-полезни за здравето. Това прогнозира проф. Стефка Петрова, специалист по хранене, диететика и токсикология от Националния център по обществено здраве и анализи.

В интервю за Дарик експертът подчерта, че в идеята на здравното министерство да се обложат с данък храни и напитки, които не са полезни за здравето, не са включени продуктите от първа необходимост като хляба. Въпреки че според проф. Петрова не е ясно дали подобна мярка ще намали консумацията на вредни храни у нас, специалистът счита, че ще е от обществена полза, ако събраните от данъка пари се използват за профилактиката на различни значими заболявания.

Този законопроект ще допринесе за реформулирането на храните - да придобият по-здравословни аспекти, каза Петрова. Тя допълни, че има идея да се наложи данък върху храни, които съдържат растителни мазнини. Налагането на данък върху тази група храни, ще подтикне производителите да заменят нездравословните растителни мазнини с по-здравословни алтернативи, за да може да бъде избегнат този данък, каза тя.

Друга идея пък е да се наложи данък върху храните, които имат високо съдържание на сол, така че да се намали тя в значителен брой продукти.

Когато тази мярка е наложена по отношение на безалкохолните напитки, съдържащи захар или подсладители и се облагат всички безалкохолни напитки, тогава не може да се очаква реформулиране на тези напитки, защото те сами по себе си са нездравословен аспект в хранителния модел. Тоест разчита се на замяна на нездравословни по своя характер напитки с тези, които са по-здравословни, например с повече минерална вода, каза експертът.

Това, което се подчертава от всички страни, наложили тази законова мярка, е, че даже и да няма значимо намаляване на консумацията, се обръща внимание на обществото по отношение на тези храни, които имат нездравословни характеристики.