Цанова: 16 млрд. евро ще влязат в българската икономика от ЕС
Цанова: 16 млрд. евро ще влязат в българската икономика от ЕС / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Цанова: 16 млрд. евро ще влязат в българската икономика от ЕС
74254
Цанова: 16 млрд. евро ще влязат в българската икономика от ЕС
  • Цанова: 16 млрд. евро ще влязат в българската икономика от ЕС

Без извършването на ключови реформи до 2016 г. европейските пари за страната ни могат да бъдат застрашени. Това обясни ресорният вицепремиер в служебното правителство Илияна Цанова.

По думите й общо от Европа у нас за периода 2014 - 2020 г. могат да влязат 16 млрд. евро, като националното съфинансиране на проектите е около 15%. При много добро усвояване на средствата това означава сериозен ръст на средната работна заплата, увеличаване на заетостта с 6% за периода и с 8,7 на сто на брутния вътрешен продукт.

Сериозна работа за българските фирми, увеличаване на преките чуждестранни инвестиции, нови работни места и по-високи заплати. Това са част от преките ползи от оперативните програми, които ще бъдат реализирани до 2020 г. Ресорният вицепремиер Илияна Цанова представи споразумението, изготвено от предишното правителство. Възможно ли е да има подводни камъни в него?

"Подводни камъни не бих казала, че са заложени. По-скоро това, което считам за предизвикателство, е наистина да си изпълним ангажиментите по отношение на поетите ангажименти за реформи", каза Цанова.

Все още не е ясно защо националният фонд е спрял пари по ОП „Регионално развитие".

"Нямаме такава санкция от Европейската комисия. По отношение на риска за загуба на евросредства по правилото n+2, по принцип по отношение на другите оперативни програми, не мисля, че има риск. Рискови са програмите "Регионално развитие" и "Околна среда" и ние бихме могли да избегнем този риск или поне да го намалим, ако започнем да изплащаме от национален фонд незабавно към управляващите органи, така че да могат да се завъртят тези пари в системата и да получим сертификати", каза Цанова.

Следващата седмица ще има по-голяма яснота за това какви рискове от загуба на средства стоят пред страната ни от европрограмите, реализирани за периода 2007 - 2013 г.