Започна работа по демонтирането на оборудване от 2-ри реактор на АЕЦ Козлодуй
Започна работа по демонтирането на оборудване от 2-ри реактор на АЕЦ Козлодуй / ДП РАО

200 тона оборудване от Контролираната зона на 1 и 2 блок на АЕЦ „Козлодуй“ предвижда за тази година Програмата за демонтаж на Държавно предприятие Радиоактивни отпадъци. Демонтираните съоръжения ще се съхраняват на временни площадки в Контролираната зона докато се вземе рационално решение за последващото им третиране.

В момента се работи по Програма за преместване на облъчени касети-екрани от корпусите на неработещите реактори, като операцията започна преди дни със свалянето на „калпака“ на 2 реактор. Изваждането на касетите-екрани е част от подготовката на предстоящия демонтаж в Контролираната зона.

Касетитекрани са изработени от плътна метална сплав и имат защитна и предпазна функция, като в тях няма делящ се материали и не са  ядрено гориво. Те се разполагат около вътрешната стена на реактора, за да предпазят неговия корпус от неутронния поток.  По този начин те се превръщат във вторичен източник на радиоактивно лъчение и са дотолкова активни, колкото са поели от облъчването в ролята си на защита за корпуса на ректора.

Ще бъдат събрани за съхранение в Басейн за отлежаване на касетите 3 (БОК 3), като целта на тези операции е на блокове 1, 2 и 4  да бъде намалена активността, което ще позволи да се работи при по-ниски дозови натоварвания за персонала в Реакторното отделение по време на  същинското им извеждане от експлоатация.

През миналата година са били демонтирани над 7000 тона оборудване. Специализираното поделение „Извеждане от експлоатация 1-4 блок”, което е част от ДП РАО и е пряко ангажирано с дейностите по демонтаж, е отчело успешна реализация на годишната си програма за 2014 година.

Започна работа по демонтирането на оборудване от 2-ри реактор на АЕЦ "Козлодуй"
netinfo

Сред по-сложните операции, свързани с едрогабаритни съоръжения, се причислява демонтажът на подгреватели ниско и високо налягане на турбогенератори (ТГ) 1 и 2; деаератори на 1, 2, 3 ТГ; генератори на 2, 3, 4 ТГ; турбофундамент до кота „нула” на ТГ 1; стоманобетонната конструкция на инсталацията за автоматично гасене на полето на ТГ 3. Всички дейности, извършвани от Специализираното поделение към ДП РАО, са изпълнени след съгласуване с Агенцията за ядрено регулиране. След обстойно радиологично обследване, включително и от външна акредитирана организация, и след разрешение от АЯР, от  регулиране  са били  освободени 4805 тона от демонтираното оборудване.

Започна работа по демонтирането на оборудване от 2-ри реактор на АЕЦ "Козлодуй"
netinfo