Откриха филиал към Дневния център за деца с увреждания в Свищов
Откриха филиал към Дневния център за деца с увреждания в Свищов / www.svishtov.bg

Филиал към Дневния център за деца с увреждания отвори врати в Свищов. Той е обособен в източното крило на първия етаж на учебен корпус "Алеко Константинов" - бившето СОУ "Алеко Константинов", което бе закрито миналата година.

Изграждането на филиала стана възможно след като Общината кандидатства по проект "Красива България" и бе одобрена за финансиране. Съгласно подписания договор, стойността на планираните строително-ремонтни дейности бе 79 133 лева, като според изискванията на проект "Красива България", 50% от сумата или 39 566 лева, бяха осигурени от бюджета на Община Свищов.

Във филилала на дневния център са обособени две ателиета за групова работа: по изобразително изкуство и ателие по психомоторика и музикотерапия с малка стая за индивидуална релаксация и почивка. Изградени са още кабинет на възпитателя и кабинет за работа на логопеда и психолога.

Съгласно изискванията на РИОКОЗ, във филиала са организирани трапезария за хранене на децата и малка стая за изолация, която да се използва за отделяне на дете при евентуални признаци на вирусно заболяване или друг дискомфорт.
Изградени са нужните санитарни помещения, отговарящи на изискванията за достъпност.

Новооткритият филиал ще бъде предназначен за работа с децата в училищна възраст, а в централата на Центъра, специалистите ще работят с децата в предучилищна възраст. Цялото обзавеждане и оборудване на помещенията - на стойност 35 863 лева, както и нужните терапевтични материали за работа с децата, са осигурени от бюджета на общинска служба "Социални дейности".

Дневният център за деца с увреждания бе създаден по проект на Общината, финансиран от програма ФАР и първоначално капацитетът му бе 26 деца, като предоставяната услуга бе почасова. След изтичане на срока на проекта, Центърът бе преобразуван в делегирана държавна дейност, като капацитетът му бе увеличен на 30 деца, а предоставяната услуга стана целодневна. Щатният персонал е съставен от 12 души.