Областният управител ревизира изпълнението на проекти в Стражица и Сушица
Областният управител ревизира изпълнението на проекти в Стражица и Сушица / снимка: Пресцентър - Областна администрация

Областният управител провери на място изпълнението по проектите за ремонт на 13 улици в град Стражица и изграждането на мост в село Сушица, съобщиха от Пресцентъра на Областна администрация. 1 740 856 лв. бяха отпуснати за цялостен ремонт на улиците по Публичната  инвестиционната програма за „Растеж и устойчиво развитие на регионите”. В края на миналата година за изграждането на мост в централната част на село Сушица бяха отпуснати 320 438 лв. от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Инж. Рачев обходи всички места, на които в момента се извършва ремонт в град Стражица. В проекта е предвидено да бъдат изцяло ремонтирани  улиците:  „Ком”, „Ивайло”, „Кокиче”, „Варна”, „Теменуга”, „Хан Крум”, „Бенковска”, „Волга”, „Рила”, „Отец Паисий”, „Искър”, „Васил Левски” и „Осогово”. Голяма част от тях вече са завършени, а крайният срок за изпълнение на проекта е до края на годината.

Областният управител посети и Сушица, където в момента се извършват дейности по изграждането на моста в центъра на селото. Съоръжението на улица „Александър Стамболийски”, което свързва две махали от селото рухна през януари 2012 година, след което от кметството и Община Стражица потърсиха помощ от Междуведомствената комисия. След отпускането на средствата към изцяло новото съоръжение са предвидени и тротоари с парапет.  По думите на строителната фирма мостът ще бъде готов  до средата на месец юли.

В Сушица инж. Рачев посети и новозавършената църква „Света Параскева”, чието строителство беше финансирано по европейски проект от мярката за „Обновяване и развитие на населените места”. В момента се извършва зографисването на храма и монтирането на олтар и нов иконостас.

Строежът на църквата “Света Параскева” е започнал през 1862 г., като храмът е завършен през 1874 г. Църквата е обявена за паметник на културата от местно значение, защото е строена преди Освобождението. През 1986 г. е разрушена от стражишкото земетресение, след което е съборена. От Националния институт за паметници на културата са осигурени средства, с които е изготвена проекто-сметната документация. Новото строителство започва през 1994 г. и продължава до 1998 г., след което е преустановено и църквата остава недовършена