Кметове демонстрираха кулинарни умения на  „Житената питка”, над 300 погачи се включиха във феста
Кметове демонстрираха кулинарни умения на „Житената питка”, над 300 погачи се включиха във феста / Община Стражица

Хиляди жители на Стражица и селата се стекоха вчера в централния градски парк за второто издание на фестивала „Житената питка”, който общината организира на 16 октомври, по време на Международния ден на хляба и прехраната. Фестът носи името на едноименната приказка на известния детски писател Ангел Каралийчев, родом от Стражица. 27 щанда с над 300 вида погачи и кулинарни печива бяха изложили сръчните майстори и домакини от пенсионерски клубове, читалища, обществени организации, от колективите на училища и детски градини от цялата община в алеите на парка. Празнични пити, погачи, сладкиши, кексове, баници, щрудели, тиквеници и всевъзможни дребни сладки и соленки се състезаваха за наградите на журито за вкусови качества и за най-атрактивно аранжиран щанд. Специално за фестивала професионално жури с председател кулинарният спец Иван Звездев дегустира и оценява изложените специалитети.

Гости на форума бяха делегация от побратимената община Балени от област Дъмбовица, Румъния, както и кметовете на общините Каварна, Елена, Лясковец, Бяла Слатина, Горна Оряховица, Тутракан, Луковит и Балени. Градоначалниците представиха в обособен кулинарен кът на кметовете изделия от своя край, които бяха приготвили с малко помощ от семейството си или от колеги в администрацията. Кметът на Каварна Цонко Цонков за пръв път представи свои собствени кулинарни рецепти с миди, осигурени от мидената ферма в с. Дълбока: мъфини с миди, щрудели с миди, сухарчета и бутерки с миди.  Той призна, че заедно с  готвачите на мидената ферма цяла нощ е майсторил вкусотиите и не се е справил само с кроасани с мидена плънка. За догодина Цонев, който заедно с екипа си раздаваше и прясно сварени миди на стражичани, се зарече да се представи с торта с миди. Елена се представи с печива, аранжирани с еленски бут, Тутракан - с погачи с изпечени дунавска чига, Лясковец - с пити, съпровождани с гроздова ракия, шампанско и вино реколта 99 от местния винзавод, Горна Оряховица - с пити и баници, аранжирани с горнооряховски суджук. Кметицата  на Стражица инж. Детелина Борисова се похвали със собственоръчно изпечени пита със сирене, обредна погача и „питка за гостоприемна трапеза”. Енорийските свещеници отец Димитрий и отец Николай отслужиха водосвет за празника и благословиха гигантска погача, изложена в центъра на парка и изпечена в местния хлебозавод, около която бяха наредени 16 по-малки питки, символизиращи числото 16 за деня на хляба.

Кметове демонстрираха кулинарни умения на  Житената питка, над 300 погачи се включиха във феста
netinfo

„С този културен  форум правим дълбок поклон на нашия съгражданин, писателят- вълшебник Ангел Каралийчев, с чиито  приказки заспива всяко българско дете, и на нашите предци, които с любов и грижа са обработвали земята, и са преживявали от нейните плодове”, каза в приветствието си към гостите и стражичани инж. Борисова. Кметът на община Балени Марин Парасчив, в която живеят и наследници на банатските българи, също поздрави стражичани и ги покани да опитат на техния щанд традиционното румънско ястие качамак. За високия градус на настроението се грижеше известният шоумен Димитър Туджаров – Шкумбата, който даде думата на кметовете да представят своите специалитети.След прекрасните изпълнения на детския фолклорен ансамбъл от Балени и на сестри Филатови, журито започна обиколка на щандовете, за да излъчи най-добрите кулинари и майстори. Част от участниците представяха и характерните гозби, и трапези за празниците Никулден, Бъдни вечер, Сирни Заговезни, Сурваки, Бабинден и др.

Всички щандове бяха оригинално аранжирани с атрибути от дома и фолклорната трапеза, една от атракциите бе погача, изпечена от майстор от Сушица с диаметър 80 см.  Най-малкият участник в изложението бе 1-годишния Мариян от Сушица. Иван Звездев обясни, че най-важното за вкусната погача е топлината при месенето и втасването на тестото. След като обиколиха всички шатри и дегустираха от всевъзможните кулинарни изкушения, членовете на журито излъчиха за победител  колективът на читалището в с. Сушица. Те получиха парична премия от 250 лв. и 10 кг брашно. На второ място бяха избрани майсторите от читалището в с. Камен, на трето - служителите на поделение 28 130, на четвърто бе номиниран щандът от с. Балканци.

Кметове демонстрираха кулинарни умения на  Житената питка, над 300 погачи се включиха във феста
netinfo