Варна ще има трима нови почетни граждани
Варна ще има трима нови почетни граждани / Дарик Варна
Хирургът проф. д-р Димитър Камбуров, композиторът проф. Милко Коларов и актьорът и режисьор Мариус Куркински ще бъдат обявени за почетни граждани на Варна. Това реши Общинският съвет на днешното си заседание. 

Решението за проф. Камбуров и Куркински бе взето единодушно, а за проф. Коларов само един съветник гласува „въздържал се”.

Дебати по темата в зала „Пленарна” продължиха близо час, като две от предложенията за почетни граждани не бяха сред одобрените от Комисията по култура към местния парламент. Общо 8 личности бяха номинирани от  инициативни комитети за почетни граждани на Варна, но  7 от тях не събраха достатъчен брой гласове от членовете на комисията преди седмица. 

Отхвърлиха седем номинации за "Почетен гражданин на Варна"

„Жалкo и обидно за Варна е да кажем, че няма достойни за почетни граждани”, заяви съветникът д-р Ивайло Митковски. Според него в последните две години въпросът с обявяването на почетни граждани на Варна започва да става политически.

В отговор Марица Гърдева (ГЕРБ) заяви, че някои съветници се опитват да политизират по лаишки начин почетните звания. „Не може да раздаваме на килограм награди и на килограм да обявяваме почетни граждани”, заяви тя.

Най-почетното варненско семейство

Местният парламент одобри също тазгодишните носители на почетни знаци.  С почетен знак „За заслуги към Варна” – златен, ще бъдат удостоени алпинистът Атанас Скатов   и краеведът и родоизследовател Атанас Пеев. Същото отличие ще бъде връчено и на Детско-юношеския театър „Златно ключе“ и първият професионален частен театър във Варна „Българан“. Почетен знак „За заслуги към Варна” – сребърен, ще получат Франциска Йорданова, читалищен секретар на НЧ „Христо Ботев 1928“, и Кичка Христова – народна певица, художествен ръководител и диригент на певчески състави.

Христо Атанасов предложи в Статута за удостояване с почетни звания и отличия да бъдат направени промени, за да не се стига до подобни ситуации като днешната. Според Атанасов трябва да бъде премахната паричната сума, която върви с почетното звание (бел. ред. парична премия е 5000 лева). Той се обяви и за възможност званието"Почетен гражданин на Варна" да може да отнема, тъй като , по думите му, званието е не само преимущество, но и отговорност. Председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов призова обществеността да се включи с предложения за промени в Статута за удостояване с почетни звания и отличия.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК