Най-почетното варненско семейство
Най-почетното варненско семейство / снимки: Sofia Photo Agency, архив

Никога досега в новата история на морската столица действащ член на Правителството не е бил удостояван със званието „Почетен гражданин на Варна". Никога досега членовете на цяло едно семейство не са ставали почетни граждани на Варна. Това обаче може да се промени, ако министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков бъде провъзгласен за почетен гражданин на родния си град.

Предложението за обявяне на министъра за почетен гражданин на Варна идва от 15 клуба от Сдружението на спортни клубове /ССК/ „Черно море". Роденият във Варна Нейков е предложен за званието заради дългодишната му работа като спортист и треньор и трайната връзка с родната Варна, обясни за Дарик изпълнителният директор на пристанище Варна Данаил Папазов, който по-рано този месец бе избран за председател на Сдружението на спортните клубове „Черно море".

Найпочетното варненско семейство
netinfo

Начело на родния спорт Свилен Нейков е от 2009 г.

Найпочетното варненско семейство
netinfo

Свилен Нейков е останал приятно изненадан от предложението за вписване в почетната книга на Варна, разкри баща му Емил Нейков, който е и зам.-председател на ССК„Черно море". Нейков старши сподели още, че решението е било взето от клубовете спонтанно и е във връзка и с предстоящото честване на 100 години от основаването на сдружението.

Самият Емил Нейков е обявен за почетен гражданин на Варна през 1999 г. С почетното звание през същата година е удостоена и съпругата му - Анастасия Нейкова. Двамата са почетени за приноса им за създаване и развиване на Варненската школа по академично гребане.

През 2009 г. почетен граждани на Варна стана и Румяна Нейкова, съпруга на настоящия спортен министър. Най-добрата ни гребкиня бе отличена след успеха на последните Олимпийски игри в Пекин, откъдето донесе единствения златен медал за България.

Според Статута за удостояване с почетни звания и отличия, признанието се прави с решение на местния парламент,след задължително публично обсъждане. Присъжда се на български и чуждестранни граждани за героични постъпки в мирно и военно време, за проектиране и строителство на града, неговите райони, паметните му сгради, за ръководство и активно участие в изграждането и развитието на Варна, за творческа дейност, внесла голям принос в националната култура и прославила града и страната ни, за спечелени златни олимпийски медали, за ярки постижения в образованието, науката и техниката, получили световно признание, за благотворителна дейност, провеждана в големи мащаби и продължително време.

Почетните граждани на Варна са над 100 и са събрани в книгата на Борислав Дряновски „Почетни граждани на Варна". Сред тях са още Георги Димитров, Юрий Гагарин, Георги Иванов, проф. Панчо Владигеров, Райна Кабаиванска, Нешка Робева и Иван Абаджиев. След смяна на името на града от Варна на Сталин през 1949 г. за първи почетен гражданин на преименувания град е провъзгласен самият Сталин.

Най-често до почетното звание са стигали хора, занимаващи се със спорт. Сред тях са олимпийските шампиони Ивайло Маринов и Валентин Йорданов, многократните шампиони по вдигане на тежести Георги Тодоров и Изабела Рифатова, както и носителят на Златната топка Христо Стоичков.

Ключ от града през годините са получавали още хора на изкуството и науката, архитекти и лекари. Почетни варненци са и поетът Валери Петров, оперният певец Калуди Калудов и дипломатът Иван Станчов. 33-има от почетните граждани на Варна са поданици на Русия, Украйна, Полша, Куба, Швейцария и Англия.

Званието се връчва само в навечерието на 15 август - Денят на Варна. Към най-високото признание на местната общественост днес има и парична премия от 5000 лева. Почетните граждани на Варна имат и привилегията да ползват безплатно градския транспорт, да посещват без да плащат вход общинските спортни бази, музеите и градската галерия. Всички тези привилегии обаче могат да бъдат отнети. Досега обаче няма случай гражданин на Варна да бъде разжалван от почетен в обикновен.