/ netinfo
Апаратурата, с която се правят прогнозите, е като отпреди век
И варненските метеоролози протестират
97351
И варненските метеоролози протестират
  • И варненските метеоролози протестират
Синоптиците във варненския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) правят своите прогнози с помощта на апаратура, използвана преди столетие, а средства за въвеждането на нови електронни системи не се предвиждат. Това съобщи в ефира на Дарик директорът Иван Иванов, който призна и за липса на кадри.  
 
От БАН обясниха как се разпределя бюджетната субсидия

„Има недостиг на синоптици и не е ясно откъде ще се появят, тъй като в Софийския университет в специалност „Метеорология” учат само двама студенти. В НИМХ-Варна работят 35 души, от които 70% са на минимална заплата от 510 лева, а средното възнаграждение е 575 лева. От две години имаме незаета свободна бройка за синоптик, а в същото време двама пенсионирани колеги продължават да работят”, обясни той.
 
Служителите на института протестират срещу разпределението на допълнителната бюджетна субсидия за БАН в размер на 15 млн. лева, от която само 5% са предназначени за научно-приложни дейности, каквато е дейността на синоптиците. 80% от субсидията е предвидена за научни публикации.
 
Учените от НИМХ - гневни, готови са да излязат на протест

Метеоролозите се надяват критериите за разпределяне на средства да бъдат преразгледани и тяхната дейност да се дофинансира.
 
Синоптиците очакват по-високи средни температури през лятото. Валежите ще бъдат около нормата - между 30 и 40 л/кв.м за месец. А до края на май времето ще остане без съществена промяна - сутрин слънчево, а в следобедните часове с купеста и купесто-дъждовна облачност.

Целия разговор с Иван Иванов е в прикаченото аудио