БАН
БАН / БГНЕС
Ръководството на Българската академия на науките обясни как се разпределя бюджетната субсидия за институцията. В съобщение до медиите от Академията посочват, че  във връзка с протестните действия, обявени от Националния институт по метеорология и хидрология, се разпространяват редица неверни твърдения.
 
От ръководството на БАН обясняват, че бюджетната субсидия от 98 млн. лв. се разпределя по пет компонента: приоритетни и централизирани разходи /например за оперативни дейности, данъци, охрана, международна дейност и др./ - 13 процента от субсидията; целеви трансфери /например от министерства/ - 2 550 00 лв.; компонент 1 - субсидия към структурните звена /институтите/ за осигуряване на работни заплати и осигурителни вноски - 68 процента от бюджетната субсидия на БАН; компонент 2 - субсидия според резултатите от научната дейност /разпределя се според критерии, приети от Общото събрание на БАН/ - 17 процента от бюджетната субсидия на БАН; компонент 3 /от 2018 г./ - субсидия за частично покриване на разходи за електроенергия, топлоенергия и вода на институтите - 2 процента.

Учените от НИМХ - гневни, готови са да излязат на протест

Според приетия от Общото събрание на БАН бюджет Националния институт по метеорология и хидрология получава следното финансиране на дейността си - за приоритетни и централизирани разходи. За 2018 г. субсидията на НИМХ за оперативна дейност е 1 330 000 лв., за изплащане на членски внос в международни организации - 3 189 556 лв., за стипендии и издръжка на докторанти - 49 309 лв. Така субсидията на НИМХ за приоритетни и централизирани разходи става 4 568 865 лв.

Като звено на БАН НИМХ получава дял и от другите общи разходи на БАН като интернет, такса битови отпадъци, данък сгради, обезщетения по Кодекса на труда, библиотечна и издателска дейност, международна дейност и други. Освен това Общото събрание на БАН гласува средства извън бюджетната субсидия в размер на 413 612 лв. за допълнително подпомагане на оперативната дейност, но НИМХ не прояви интерес към тяхното разпределяне, се посочва в съобщението.
 
В него се допълва, че НИМХ получава и целеви трансфери от Министерството на околната среда и водите - 1 875 000 лв.

"Субсидията на НИМХ по компонент 1 е изчислена по еднакъв начин за всички звена на БАН и осигурява покритие на гласуваните от Общото събрание на БАН заплати по категории персонал, включително технически и помощен персонал. Независимо, че тези базови заплати не са високи, те са напълно унифицирани за цялата Академия. Субсидията по компонент 2 се разпределя на базата на получените научни резултати. През 2018 г. беше сключено споразумение с Министерския съвет за разпределяне на допълнително отпуснатата субсидия от 15 млн. лева, според което споразумение средствата трябва да се "разпределят между звената на БАН въз основа на оценка на научната им дейност и резултатите от нея". Общото събрание на БАН реши по компонент 2 да се разпределят 16 614 014 лв. От тези средства за стимулиране на висококачествена публикационна дейност се разпределят не 80 процента, както се твърди, а 35,5 процента от посочената сума. За цитирания в световната научна литература са отделени 14,3 на сто. Конкретно за 82-ата си учени, за 2018 г. по компонент 2, НИМХ е получил субсидия от 462 903 лв. Като се има предвид, че голяма част от дейността на НИМХ е оперативна и се осигурява приоритетно по други пера, тези средства са само за стимулиране на научната дейност на учените в института. Субсидията на НИМХ по компонент 3 е в размер на 61 806 лв. Следователно бюджетната субсидия за НИМХ, без общоакадемичните разходи, е в размер на 13 855 700 лв., което представлява 14,6 процента от общата субсидия на БАН, която има 42 научни и няколко специализирани звена", се казва в съобщението.

Ръководството на БАН не счита, че средствата за дейността на НИМХ са достатъчни, но е необходимо справедливо разпределение на субсидията между всички звена на БАН по ясни и прозрачни критерии, се посочва в съобщението.