За 5 години средната температура се е повишила с половин градус
За 5 години средната температура се е повишила с половин градус / netinfo

Средногодишната температура у нас се е повишила с 0,5 градуса за последните 5 години. С толкова се е затоплил климатът и в световен мащаб, заяви в интервю за сутрешния блок на Дарик Варна Радослава Манярова, директор на варненския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология.

Затоплянето е факт поне засега, но не може да се каже докога. Според Манярова целта е до края на века повишението на средногодишната темнпература да не превиши 2 градуса. „Тези малки числа показват много големи промени. Това говори за начина на живот, който водим", добави шефът на варненската метеорология.

„Ще дойде време, когато Сървайвър няма да е игра, а ежедневие. Атмосферата е болна и май сме я докарали до антибиотици. Това лекарство трябва да се плаща. Ако не го платим сега, ще се наложи операция", алармира Манярова. Според метеоролога човечеството само трябва да се опита да ограничи глобалното затопляне.

100 години са нужни на Черно море да се самоизчисти. Застрояването на плажовете променя структурата на брега дори в подводната част. Една малка горичка пък изчезва в една печка за една година, посочи Радослава Манярова. Шефът на варненската метеорология призова да не изсичаме горите и да избягваме производството с голямо замърсяване. Тя изрази надежда, че хората са поне малко уплашени от страшните предположения за бъдещето на света и ще променят начина си на живот.

Междувременно 15-тата конференция на ООН за климата продължава до 18 декември в датската столица Копенхаген.

Делегациите на над 170 държави ще трябва да балансират позициите си по проектодокумента на ООН за свиване на парниковите газове с 50% до 2050 г. Очаква се световните лидери да подпишат споразумение за драстично намаляване на вредните емисии, за да се ограничи глобалното затопляне.