/ Дарик Варна, архив
Археолозите от варненския музей са се натъкнали на интересни находки при проучването на терени в центъра на Варна, върху които ще се построят нови сгради.  

На улица „Йоан Екзарх” са намерени останки от сграда, която е строена по едно и също време с Римските терми и е вторият най-голям открит обект след тях от древния град Одесос. Стените са с дължина съответно около 100 и 20 метра, а правоъгълното помещение вероятно е било използвано за съхранение на зърно.  Архитектурата ще бъде частично експонирана в сградата, която ще бъде построена на изследвания парцел. 

В Одесос е имало производство на керамика, за което свидетелстват открити на същото място пещи и съдове. За тях се предполага, че са от периода от края на II до средата на III в., заяви директорът на музея Игор Лазаренко.   

На останки от отбранителна кула са се натъкнали археолозите в избените помещения на къща на ул. „Воден”, която е строена миналия век и е архитектурен паметник.

Останки от гробница и 22 ритуални ями от архаичната и класическата епоха е установило проучването на терен на улица „Иван Шишман. 

16 гроба от късния халколит са открити при проучванията на Третия варненски некропол в района на квартал "Погребите". Покойниците са били погребвани с огърлици, като са намерени също златна халка и мънисто, обясни Владимир Славчев. 

Археологът е участвал и в проучванията на пещерата Темната дупка край Белослав. В нея е открит кремък и се смята, че мястото е първото човешко палеолитно местообитание в региона. 

В околностите на Одесос е имало манастирска общност и районът е бил нещо като ранна Света гора, смята проф. Александър Минчев. Според него за това свидетелстват откритите 10 християнски сгради от V и VI век, които са намирали между античния град, Галата и Белослав. 

Манастирски комплекс е имало и в местността Боровец, където археолозите проучват базилика. Манастирът в местността Джанавара край квартал „Аспарухово” е бил с канализация и тоалетна, свидетелстващи за цивилизован живот, допълни Васил Тенекеджиев. 

В Регионалния исторически музей във Варна са постъпили 1100 находки от проучванията през миналата година. Много от тях ще могат да бъдат разгледани на изложбата, която ще се бъде открита в началото на април, съобщи Мария Манолова-Войкова.