Условна присъда и глоба за търговец на стоки менте
Условна присъда и глоба за търговец на стоки менте / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Районният съд наложи условно наказание и глоба на търговец в курорта „Св.Св. Константин и Елена”. 41-годишният С. Николов бе осъден на 1 година  лишаване от свобода, отложено с 3 години изпитателен срок, както и глоба в размер на 1500 лева.  При проверка на 13 юли 2011 г. в стопанисван от неговата фирма павилион в курортен комплекс „Св.Св. Константин и Елена” е  установено, че са предлагани за продажба стоки, носещи марките “Шанел”, “Прада”, “Луи Вюитон”, “Леви Строс” и „Дизел”, без разрешение от притежателите на изключителните права за регистрираните марки.

Намерените в магазина на подсъдимия стоки – чанти, несесери, портмонета, кожени колани и други дребни стоки са иззети. Според назначената експертиза знаците, поставени върху тях, са идентични или сходни със защитените регистрирани търговски марки, което може да предизвика объркване на потребителите относно техния действителен произход. Същевременно използването без основание в търговската дейност на отличителните за марките знаци създава предпоставки за несправедливо облагодетелстване от известността на оригиналните марки. Пазарната стойност на иззетите стоки е оценена общо  на  близо 21 000 лева.

Николов е с чисто съдебно минало. Веществените доказателства, предмет на престъплението, се отнемат в полза на държавата и след влизане на присъдата в сила ще бъдат унищожени.  В тежест на подсъдимия са направените по делото разноски. Присъдата на Варненския районен съд подлежи на обжалване в 15-дневен срок.