Спомен за 30 години ФКЦ: Комплексът остава без ток минути преди откриването
Спомен за 30 години ФКЦ: Комплексът остава без ток минути преди откриването / снимки: fccvarna.bg и Дарик Варна
Спомен за 30 години ФКЦ: Комплексът остава без ток минути преди откриването
90895
Спомен за 30 години ФКЦ: Комплексът остава без ток минути преди откриването
  • Спомен за 30 години ФКЦ: Комплексът остава без ток минути преди откриването

Тази година Фестивалният и конгресен център става на 30 години. Той все още е една от емблемите на морската столица и най-голямата културна институция в града.

Разположен е на площ от 4 декара. Има 80 000 куб. метра обем, половината от които под земята. Разполага с 12 многоцелеви зали с вместимост от 50 до 1000 души.

През 80-те години на миналия век Фестивалният комплекс е вторият по значимост и възможности културен и конгресен център в страната, след НДК в столицата. Дълго време варненският мултифункционален център е единственият в Източна Европа, разположен на море.

Някои го наричат „варненското НДК", но мнозина все още помнят първото му име - "Фестивален комплекс Людмила Живкова". Дъщерята на бившия първи има основна заслуга за това проектът за ново кино във Варна да прерасне във Фестивален център. Трябвало е да бъде построен в Пловдив, но Варна излиза с едни гърди напред и така се сдобива с най-голямата си културна институция, спомня си първият управител на комплекса Илия Раев.

Любопитна подробност от 30-годишната история на ФКЦ е фактът, че първоначално е щял да бъде кино. Открит е от Тодор Живков, а минути преди прерязване на лентата токът в целия комплекс спира. Проблемът обаче е отстранен и така на 16 юни 1986 г. във Варна отваря врати Фестивалният и конгресен център.

„Този ден никога няма да го забравя. Имаше шпалир от хотел „Черно море" до Морската градина. Много народ, хиляди хора, защото се очакваше да дойде Политбюро и Тодор Живков. Десет минути преди откриването обаче в комплекса изчезна всякакъв ток. Няма да забравя този ден, защото много пот се изля от хората", разказва Раев.

За 15 минути специалистите успяват да открият проблема и възстановят нормалното подаване на електричество в новата сграда. Инфарктната ситуация е спасена и с малко късмет - Тодор Живков закъснява с 5-6 минути за церемонията.

Спомен за 30 години ФКЦ Комплексът остава без ток минути преди откриването
netinfo

Огромната тераса, която опасва втория етаж на сградата, е заимствана от традиционния чардак на старата българска къща (архивна снимка, предоставени на Danube TV от РИМ - Варна)

За времето си варненското НДК е имало екстри, с които дори софийското не е разполагало. Комплексът в морската столица е разполагал с изключително модерна видеосистема, чрез която от 48 точки в сградата може да се гледа избран филм или програма от каталог. За целта в комплекса допълнително са прекарани 6 км кабели. Над ФК се появява и първата сателитна чиния във Варна.

Сред оборудването на комплекса е и видео устройство от Щатите, което проектира картина с размери 10 на 8 метра. Закупен и огромен автоматичен сгъваем екран френско производство, който за малко повече от 2 минути се отваря до размери 30 на 15 метра.

"Фестивален комплекс Людмила Живкова" бързо се превръща в култово място за варненци и гостите на града, за което допринася и заведението там, разказва още първият шеф на комплекса. По стил ресторантът е номер 1 не само за Варна, а и за България. Сервирането е по френски модел. За целта френски специалисти идват на място, за да обучат персонала.

„В този ресторант винаги се влизаше с предварителна резервация и никога нямаше свободни места", изтъква Илия Раев.

В първите си години екипът на ФКЦ наброява 426 души. През годините на соца ФКЦ е средище за елитни събития. След края на тази епоха обаче държавните дотации за комплекса секват и той минава на пълна самоиздръжка. Броят на хората в екипа е редуциран и намалява до под 100 души. Без много шум, една нощ името на Людмила Живкова е свалено от фасадата. Фестивалният и конгресен център обаче продължава да съществува, макар и без държавна субсидия.

Спомен за 30 години ФКЦ Комплексът остава без ток минути преди откриването
netinfo

За тези 30 години от откриването му, във Фестивалния и конгресен център са осъществени десетки хиляди кинопрожекции, хиляди конференции и презентации, стотици международни симпозиуми - от съвещания на експерти от СИВ и изложби базари на „Кореком", до конгрес на Международната федерация по аеронавтика и форум за разширяването на Европейския съюз.

Едни от най-престижните фестивали, на които комплексът е съорганизатор, са филмовите „Златната роза" и „Любовта е лудост", Световният фестивал на анимационния филм, Международният музикален фестивал „Варненско лято" и Международният балетен конкурс.

Спомен за 30 години ФКЦ Комплексът остава без ток минути преди откриването
netinfo

Фестивалният и конгресен център е лицето на България в няколко престижни международни конгресни организации, както и в единствената паневропейска верига от киносалони „Европа синемас" към Европейския съюз. Любопитен е фактът, че за своите 30 години история „варненското НДК" е имало само двама управители - Илия Раев, който остава начело 25 години, и настоящият Тошко Гяуров.

Катрин Деньов и Моника Белучи във Варна догодина?

Фестивалният и конгресен център ще отбележи своята 30-та годишнина с мегаспектакъл тази вечер. На сцената в Зала 1 след 19,00 часа ще се качат Йорданка Христова, Маргарита Хранова, Тони Димитрова, Мая Нешкова, Искра Радева и Красимир Аврамов. В юбилейния концерт-спектакъл ще участват и Мариам Маврова, трио „Уникалните гласове", група „Грамофон" и балет „Веда джуниър".

А още за историята на „варненското НДК" ще откриете в аудио зоната.