/ Дарик Варна, архив
Туристи, които пътуват от Азия, не искат да дойдат за два дни в Европа. А това изисква разнообразие на туристическите предложения. Това заяви във Варна зам.-министърът на туризма Любен Кънчев по повод намерението за създаване на Балкански туристически маршрут. Според Кънчев това е изключително важно, особено когато искаме да привлечем туристи от далечни дестинации. 

Корея с интерес за развитие на туризъм и инвестиции във Варна

Създаването на Балкански туристически маршрут бе предложено и подкрепено на срещата на високо ниво на министрите на туризма на държавите-членки на Европейския съюз  "Туризъм и икономически растеж" в началото на годината.

Вече сме в договорни отношения с Гърция, Румъния и Турция. Следващите обсъждания ще са в средата на ноември в София, на Международния конгрес за световните цивилизации и историческите дестинации.

Черноморският регион генерира 63 млрд. долара от туризъм

Туристите, които идват у нас, са от страни около България - Румъния, Гърция, Македония и Турция. „Ние чак толкова не ходим при тях, колкото те идват при нас. това показва какви са туристическите качества на България”, изтъкна зам.-министърът на туризма.

„Цената също има значение, но в Турция например цените са дъмпингови. И въпреки това ние издържаме. Ръстът на туризма, показва, че нещата при нас вървят добре”, коментира той. 

Официална статистика за броя на туристите това лято все още няма, защото се чакат резултатите за септември. „Оказва се, че вече септември е в активния летен сезон. Чакаме тези резултати с голямо нетърпение, защото те могат да дадат още по-добри стойности”, каза Любен Кънчев по време на единадесетия Черноморски туристически форум, който тази година е на тема „Черноморският регион – дестинация за устойчиви местни и транснационални туристически продукти”.

Министър Ангелкова: Данните за туризма доказват, че България е устойчива дестинация вече трета поредна година

„Важно е спокойствието на целия регион, изтъкна Димитър Дичев от Варненската туристическа камара. Той разкри, че има безпокойство от спадане на броя на круизните кораби, които влизат в Черно море, като причината е политическата ситуация Украйна. В бранша са притеснени и от липсата на пътнически морски линии, каквито преди имаше от Варна до Одеса, Ялта и Истанбул. 

„Всичко това беше едно разнообразие на туристическия ни продукт. И Черно море беше желано за такива пътувания”, посочи Дичев. По време на форума стана ясно, че тази година 7000 чужденци са работили у нас в сферата на туризма, по данни на Министерството на труда и социалните грижи.

Варна ще кандидатства за Европейска столица на туризма

Страната ни участва в голям международен проект за подготовка на млади кадри за туризма. Стойността му е 1,35 млн. евро, като финансирането е от Норвежкия финансов механизъм. В проекта са включени 13 страни, сред които Португалия, Хърватска, Кипър, Италия, Румъния и Гърция, разкри Иван Табаков, председател на Варненската търговско-индустриална камара. 

В Черноморския туристически форум участват 14 общини и 12 висши учебни заведения, туристически комплекси, туроператори, хотелиери, ресторантьори, авиопревозвачи и други. Присъстват и представители на посолствата в Южна Африка и Азербайджан. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК