Празненства в Девня за 40 години град
Празненства в Девня за 40 години град / netinfo

С детски празник от 10 часа в парк "Албена" продължават честванията на 40-годишнината от обявяването на Девня за град. Клоуни, балони и бонбони ще веселят децата във възстановения и обновен градски парк. Празненствата започнаха вчера със спортни прояви за ученици и пенсионери.

Много други изненади и приятни мигове очакват девненци в горещите августовски дни. Заедно с новите цветни алеи, места за отдих, пейки, беседки и фонтана, жителите на града ще се зарадват и на нова придобивка - след близо 20 годишно отсъствие в Девня ще се открие Детска млечна кухня за малчуганите. Много млади семейства приветстват идеята и с нетърпение очакват датата 26 август, когато ще получат първата детска храна.

Тържествено заседание на Общинския съвет на 27 август, денят в който Девня е обявен за град, ще събере кметовете на града, общинските съветници от няколко мандата, гости от областно и министерско ниво, депутати. С концерт ще се повеселят девненци вечерта на 27 август, а на 29 август ще бъде представена книгата на Снежина Иванова „Корените", чието издание е спонсорирано от Община Девня, а материалите за девненски родове са събирани близо десетина години от авторката и родолюбиви девненци.

В навечерието на празниците, посветени на 40-годишнината на града, всеки девненски дом получи шоколадова бонбониера с лика на Горгона Медуза - мозайка в Музея на мозайките, станала един от модерните символи на Девня и картичка с поздрав от кмета Атанас Кузев.

С указ № 828 от 27 август 1969 г. на Президиума на Народното събрание селата Река Девня, Девня и Повеляново се сливат в едно селище с името град Девня.

Предшественик на град Девня е римският и ранновизантийският град Марцианопол (Marcianopolis), (основан през 106 г. от император Марк Улпий Траян (Marcus Ulpius Trajanus, 98-117) по случай победите му над даките през 101-102 и 105-106 г.) и средновековната Дéвина (Devina).

С трайното настаняване на славяните на Балканския полуостров през VII век руините на Марцианопол получили ново име - Девина. Името „дева", „девин" идва от индоевропейската дума dhew-(i)na или dhew-eina, „извор, поток, течение". Вероятно така древните траките са наричали реката, която водела началото си от многобройните извори. Потвърждение за това намираме у готския историк Йордан(ес) (Jordanes) (VI век). В труда си "Getica", § 93, той споменава за реката, наречена Потамос (ποταμός на гръцки означава „река"), която извирала всред Марцианопол: "in flumine illo qui nimii limpiditatis saporisque in media urbe oritur Potami cognomento". При идването на славяните предгръцкото име на реката било все още запазено и те го осмислили, съпоставяйки го с думата „дева" - оттам Девина.

Днес населението на Девня е близо 10 000 души. Градът е трети по големина в областта след Варна и Провадия и е административен център на Община Девня.