/ ThinkStock/Getty Images
Увеличаване на цената на тока за бизнеса неминуемо ще доведе до поскъпване на хляба.Това заяви за Дарик Иво Бонев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите. 

С колко и кога ще поскъпнат хлябът, млечните продукти, месото и яйцата?

Всеки производител има своя ценова политика и затова трудно може да се каже с колко точно може да скочи цената на хляба, обясни Бонев. Според него по-скъпият ток ще повлияе и на цената на брашното и всички останали суровини, които се използват в бранша.

Големите производители на хляб използват основно газ при производството, докато малките хлебопекарни работят изцяло с електричество. Големите хлебопроизводители в града – с над 50-60 работници и над 10 000 хляба дневно, са 7-8. Малките фирми обаче са много, посочи Иво Бонев.

Работодателите излизат на протест на 28 февруари

Качеството на хляба във Варна през годините се подобрява, а хранителните навици и културата на варненци като потребители започват да стават все по-добри. По качество продукцията на някои местни хлебопроизводители се доближава до средноевропейските. Естествено е и да държат малко по-висока цена. 

Големите търговски вериги притискат производителите с различни изисквания. При това, при печалба, която може да достигне и надхвърли  40 на сто.

„Да си търговец определено е по-печелившо и по-благодатно за бизнес. За съжаление ние като производители обаче търпим негативите, цялото общество гледа производителя и цената. При отношенията търговец-производител в България търговецът има решаващата, по-силната роля. Така е наложен пазарът”, коментира бизнесменът, който упралява една от големите фирми за производство на хляб.

На ден във Варна се продават по около 120 000 хляба. През лятото  обаче потреблението на насъщния скача с 20 на сто, разкри председателят на местните хлебари.