ДКТ
ДКТ / netinfo
С лица, скрити зад маски, творци от ДКТ канят старозагорци тази вечер на втората част от Десетата Международната творческа лаборатория-ателие. Тази година юбилейното издание изследва емблематични творби на Джордж Оруел, като във фокуса на втората част е култовият роман „1984“.

Посрещаме ви с маски, защото по думите на Хорхе Луис Борхес „простата метафора е най-четллива и стига до публиката“. Това, което се случва зад маските е сериозната деформация на духа, смята режисьорът Веселка Кунчева. Сценограф и член на творческия екип на Десетата международна творческа лаборатория-ателие "Оруел" е Мариета Голомехова.

Изборът на романа не е случаен, защото по думите на директора на Кукления театър Дарин Петков, книгата е пророческа. „Бъдещето на технократската ни цивилизация отива към нещата, които авторът предрича. Единственото, което ние можем да направим, е със силата на художествените средства да покажем нашата позиция, да развълнуваме зрителя, да го накараме да се замисли“.

ДКТ
netinfo


Ето защо, в основата на творческото ателие, е темата за обезличаването –проблем, който е невидим. Това явление започва да се налага в съвременното ни общество и предрича едно нерадостно бъдеще, смятат творците, но са убедени, че може да бъде преодолян ако всеки един от нас се вгледа навътре в себе си...Защото всеки има своята маска...

Резултатите от творческата лаборатория-ателие ще бъдат представени тази вечер на сцената на ДКТ от 19.30 часа, а входът е свободен. Щастлив съм, че успяхме като културна институция да извоюваме възможността да представяме подобни проекти, а не само да показваме традиционен репертоар, коментира още директорът на театъра Дарин Петков. Проектът се финансира от Културния календар на община Стара Загора и успя да се превърне в една от емблемите на града ни.

Амбицията на театралите е догодина да представят голяма пиеса по романа на Оруел „1984“.