Тази вечер на оперната сцена оживява най-великата любовна история
Тази вечер на оперната сцена оживява най-великата любовна история / Държавна опера Стара Загора

Тази вечер от 19 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора Миюки Мори(Япония) влиза в ролята на Виолета Валери - жената, за която Любовта е едновременно дар, наказание и прошка. Историята в операта „Травиата" на Верди е една от най-великите любовни истории на всички времена. В постановката на режисьора Франк-Бернд Готшалк тя е разказана в стила на модерната класика, която докосва сърцето с визия, музика и гласове.

Диригент на спектакъла е Маестро Шунго Мориама /Япония/ в останалите роли ще видите: Ивайло Йовчев като Алфрен Жермон, Иван Кабамитов като Жорж Жермон, още Камелия Стойчева, Михаела Берова, Костадин Якшев, Александър Марулев, Евгений Арабаджиев, Петър Куневи, оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора.

„Травиата" е една от първите опери, изнесени от Оперната дружба в България. Премиерата се е в София през 1910 година под диригентството на Тодор Хаджиев. Първото представление на операта" Травиата" в Стара Загора е на 30 юни 1928 година с диригент Александър Георгиев, режисьор Димитър Христов, художник Г. Карл. Следват премиери през 1944 г., 1946, 1953, 1974, 1987, 1992 г., 2000 г. На 2 юни на сцената на Държавна опера-Стара Загора ще видите най-новата премиера на операта „Травиата" на старозагорска сцена с режисьор-постановчик Франк-Бернд Готшалк /2011 г./, сценограф и художник на костюмите- Борис Стойнов, хореограф -Андреас Песлер.

Шунго Мориама е постоянен гост-диригент на Софийската филхармония от 2006. Той прави своя диригентски дебют през 1977, първият му задграничен гастрол е в България като гост на Софийската филхармония през 1986, последван от многобройни турнета. От 1990 започват контактите му с Нова Зеландия - дирижира Младежкия оркестър и Симфоничния оркестър на Християнската Църква, Новозеландския Симфоничен оркестър през 1994 и е първият японски диригент, поканен за цял сезон в Кралския балет на Нова Зеландия. Специализирал е дирижиране на балет на руски оригинални хореографски версии при Константин Сергеев, водещият диригент на руската балетна академия на Марийнския театър.
Дирижирал е Деветата симфония на Бетовен с оркестъра на MAV - Унгария, с интернационален хор от Унгария, Полша, Германия, Австрия и Япония, по време на церемонията "European Picnic Memorial" в Сопрон (Унгария) през 1997, концерт, предаван от унгарската Duna телевизия за всички европейски страни.

След представянето на „Лебедово езеро" в Театър „Мусоргски" е поканен за четири години като главен гост-диригент на Конгресния оркестър в Санкт-Петербург. Получава диплома на почетен член на Филхармоничното общество в Санкт-Петербург през 2000 след успешното изпълнение на Девета симфония в Голямата зала на Санкт-Петербургската филхармония, а две години по-късно е поканен да дирижира концерт по случай 200-годишнината на Обществото. Дирижирал е и спектаклите на Японския балет в Александрийския театър в Санкт-Петербург, Драматичния театър в Псков и Академичния театър в Новгород, по повод 300-годишнината на Санкт-Петербург през 2003.

Огромен успех му носи през 2002 изпълнението на Концерта „Taketori Story" и Симфония „Буда" от Коичи Киши, особено голяма популярност получава с изпълнението на Симфония „Буда" пред статуята на Великия Буда в храма „Тодайджи" в Нара, в памет на монаха Кокей, възстановил този световен културен паметник.
От 1997 ежегодно организира концерт с японски солисти по време на „Софийски музикални седмици", а от 2004 провежда оркестров уоркшоп със Софийската филхармония.

Старозагорската публика познава Маестро Шунго Морияма от гостуването му през месец май с емоционалната Оперната гала със солисти от Япония.