Община Казанлък ще подпомага с до 2 500 лева бездетните семейства
Община Казанлък ще подпомага с до 2 500 лева бездетните семейства / netinfo

С до 2500 лева Общината в Казанлък ще подпомага двойки без деца при процедури „ин витро" или изследвания към тях.
Това записаха като свое решение общинските съветници на Казанлък, на последното си заседание.

По предложение на кмета на общината Галина Стоянова, бе приет Правилник за финансиране на процедури "Ин витро" на семейства и лица, живеещи на семейни начала, с репродуктивни проблеми на територията на Община Казанлък.
С този си ход Община Казанлък стана 36-та община в България, която ще подпомага финансово бездетни двойки със средства от своя бюджет. Според неофициалната информация, в репродуктивна възраст двойките без деца в Казанлъшко са над 200.

Мотивите на вносителя за този правилник са: растящият брой на двойките с репродуктивни проблеми, поемането от страна на държавата на само до 3 опита за „ин витро", които често са недостатъчни и все по-влошаващата се откъм демографско отношение картина, както в страната, така и в района.
В приетия Правилник са описани както различните заболявания на а жената, пречещи й да има деца по естествен път, при които двойката ще има право да кандидатства за тези средства, така и манипулациите, за които ще се отпускат парите. Важно е да се знае,че право на такава помощ от общинския бюджет ще имат само двойки, които живеят на територията на община Казанлък повече от 3 години, са в брак или във фактическо съжителство, нямат неплатени здравни осигуровки и неплатени задължения към община Казанлък. Няма да бъдат подпомагани двойки, които получават към момента финансиране от Център „ Фонд за асистирана репродукция", но пък отпускането на такава помощ от общината няма да е пречка двойката да кандидатства за подпомагане и от фонда.
Паричната помощ до 2 500 лева ще се отпуска еднократно, в рамките на календарна година и двойката няма да има право на втора помощ за тези 12 месеца.


Желаещите да бъдат подпомагани за процедурата „ин витро" от Общината в Казанлък, ще подават поредица от документи, описани в приетия Правилник от Общинския съвет.7-членна комисия, сред които и градски съветници, ще разглеждат молбите на кандидатите. Комисията се задължава да опазва в тайна и да не разгласявя информация за двойките, кандидатстващи за подпомагане по този правилник.
На свой ред одобрените за помощ, при които процедурата „ин витро" е била успешна, ще са длъжни да информират за това комисията, с цел поставянето на основа за стратегически проучвания.


Повече от 3 хиляди са родените „ин витро бебета в България от 1988 година насам, когато бе първият успешен опит за „ин витро" оплождане. Бащата на „ин витрото" у нас е д-р Атанас Щерев. Само през миналата година са родени 436 „ин витро бебета" в страната. Между 5 и 10 хиляди лева са нужни на семейство без деца, за да се сдобие със заветната рожба. Често един опит не е достатъчен.