балони деца
балони деца / DarikNews.bg, архив
СЗО:Близо един милиард души по света имат психично разстройство
„Психично здраве за всички“ е мотото на Световния ден за психично здраве-10 октомври.

Стотици балони с послания полетяха към небето късно снощи от площада на община Стара Загора. По-рано там бе представен видео разказ на специалисти от различни сфери на нашия обществен живот,  със съвети за подкрепа и начини да се справим с „Пандемичната умора“.

Проявите са на хората, които посещават Дневен център  за възрастни с ментални увреждания и хронични психични проблеми в Стара Загора „Св. Св. Козма и Дамян“. Те изненадаха старозагорци и с творчески флашмоб.

Първоначално стартирал като проект на „Отворено общество“, днес центърът предоставя услуги като държавно делегирана дейност на Община Стара Загора. С хората, които го посещават, работят психолози, психиатри, медицински специалисти, музико- и арт-терапевти. Провеждат се занимания по цветарство и градинарство, трудотерапия и т.н. Осигурени са консултанти по правна грамотност и юридическа защита, спорт и рехабилитация. Към центъра е изграден малък параклис, в който вчера сутринта, по повод Деня на психичното здраве отец Димитър отслужи света литургия.

По статистика на СЗО близо един милиард души по света имат психично разстройство и всеки може да бъде засегнат.

Депресията е една от водещите причини за заболявания и увреждания сред подрастващите и възрастните. Един от пет човек развива на различен етап т своя живот психично заболяване.

Хората с тежки психични разстройства, като шизофрения, умират 10-20 години по-рано от общото население. Шизофренията е сред водещите причини за изгубен живот поради инвалидност, според СЗО.

Самоубийствата отнемат живота на близо 800 000 души всяка година. Това прави един човек на всеки 40 секунди и е втората водеща причина за смърт при младите хора на възраст 15-29 години.

В началото на месец октомври тази година е публикувана Национална стратегия за психично здраве (2020 – 2030 г.). Статистиката за ситуацията в България сочи , че пациентите с шизофренни заболявания, и под наблюдение, са 25 849. От тази група между 10% и 15% (2 500 – 3 000 лица) се нуждаят от подкрепа в общността. От тях 1 000 са настанени в институции за дългосрочни грижи, а около 230 пребивават дългосрочно в държавните психиатрични болници.