Ниските температури са опасни за лозята
Ниските температури са опасни за лозята / netinfo

Минус 16 градуса за лозовите насаждения и 20 за трайните насаждения е опасната температура за измръзване. Това съобщи за Дарик Надя Георгиева- експерт в Областна дирекция „Земеделие и гори" в Сливен. Ниските температури ще окажат неблагоприятно въздействие върху есенните култури, които са останали под вода. Има вероятност точно тези посеви да пострадат от измръзване, в резултат на преовлажняване на почвата и минусовите температури.

При проведени правилна агротехника, подхранване, торене и валиране, засетите площи няма да бъдат поразени от студа,  коментира експертът. Специалистите препоръчват на стопаните след отминаване на студа да извършат валиране.

Поражения при трайните насаждения може да се отчитат едва след вегетативния им период през месец март, уточни Георгиева. Сформирани са и постоянни експертни комисии, които  при подаден сигнал от земеделски производител извършват проверка на пораженията по културите. Комисията  проверя и съставя констативен протокол. 

Засетите площи в областта с пшеница са около 363 хиляди декара, с есенен ечемик  площите са 125 хиляди декара, с ръж - 700 декара и тритикали - 6 хиляди декара, добави още Надя Георгиева.