Медици от областната болница в Сливен ще участват в обучение по донорство и трансплантации
Медици от областната болница в Сливен ще участват в обучение по донорство и трансплантации / netinfo

Двама лекари и една медицинска сестра от МБАЛ „Д-р Иван Селимински"- Сливен ще участват в първия модул на обучение в областта на донорството и трансплантациите. Това са анестезиологът д-р Николай Иванов, неврологът д-р Дина Кемалова и старшата сестра на отделението по реанимация Красимира Танева. Те са включени в Координационния център по донорство към болницата, в който работят три екипа. Първият се занимава с лечението на пациентите в критично състояние, вторият екип е оторизиран да установи мозъчната смърт, а третият да извършва експлантациите. В него обучението ще се включат 25 специалисти от пет болници в страната -  МБАЛ „Д-р Иван Селимински" - Сливен, Университетската и областна болница в Пловдив и Университетската и областната болница в Стара Загора. Участниците са невролози, анестезиолози, неврохирурзи, специалисти по образна диагностика и медицински сестри.

Водещи експерти от Агенцията по биомедицина на Франция ще проведат обучението. То е част от Програмата на Министерството на здравеопазването „Пациенти и лекари за донорство и трансплантации",  разработена съвместно от Изпълнителната агенция по трансплантация и Агенцията по биомедицина. В рамките на година и половина по проекта са предвидени шест обучителни модула, с които ще бъдат обхванати всички специалисти по донорство в цялата страна.

Лектори на първия модул от проекта, посветен на доказването на мозъчната смърт, ще бъдат Беатрис Сенемо от Международния отдел на Агенцията по биомедицина и д-р Кристиян Ламот, координатор по донорство и организация на алокацията на органи за Западна Франция. От българска страна в обучението ще участват изпълнителният директор на Агенцията по трансплантация д-р Теодора Джалева и проф. Дарина Зиновиева. Обучението по първия модул ще се проведе в Университетска болница „Св. Георги" - Пловдив.