Удостоиха с медал  единствения жив партизанин в Шумен
Удостоиха с медал единствения жив партизанин в Шумен / netinfo

Областният и Общински председател на БСП Тодор Тодоров връчи Юбилеен медал „70 години от победата над фашизма" на единствения останал жив партизанин в Шумен - Стоян Костадинов Христов. Поводът бе 90-годишнината от рождението му.

Стоян Костадинов е роден на 17 юли 1925 год. в с. Злокучен /днес с.Ивански/. Възпитаван е в прогресивно родолюбиво семейство и от малък учи занаят в шуменските занаятчийски работилници. Именно това днес е причина той да е самобитен дърворезбар и художник. През целия си житейски път той е бил скромен, всеотдаен и предан към делото на БКП и БСП.

През 1942-1943 г. в бащиния дом е създадена нелегална квартира, където са укривали всички ръководители на IX Въстаническо оперативна зона. През месец септември 1943 г. Стоян Костадинов заедно с баща си и други активисти на РМС и Партията излизат като партизани и образуват четата „Ивански" в партизанския отряд „Август Попов". Стоян Костадинов е участник във всички акции и сражения, които води отряд „Август Попов" срещу полицията.

След 9 септември 1944 г. Стоян Костадинов работи в органите на МВР в София и Шумен.