/ Средно училище „Панайот Волов“-Шумен
Децата от шуменското СУ „Панайот Волов“ поеха по пътя на биоземеделието. Второкласниците буквално посадиха първите семенца на своята бъдеща градинка, която ще отглеждат в двора на школото. За работата навън обаче ще помагат и техните родители.

Учениците поставиха разсад на различни плодове и зеленчуци – като тиква, ряпа, домат и краставица. И с нетърпение очакват да настъпи пролетта, за да направят градинката си. За Стефан Захариев именно как покълват семената са най-интересни. Трябва да се грижим, като ги поливаме редовно и да ги оставим на топло и на слънце, казва той и допълва, че не му е за пръв път да се занимава със земеделие, тъй като е редовен участник в подобни инициативи на село. Затова и сега ще покаже челен опит. За градинката е отредено място до сградата на училището. Лехите ще бъдат изградени с помощта на родители.
 

деца земя
Средно училище „Панайот Волов“-Шумен“



Класният ръководител Катерина Колева посочи, че отглеждането на биоградина ще спомогне за развитие на физическата, интелектуалната и емоционалната интелигентност на децата. Това е интересен и атрактивен начин да представим темите от нашите часове. Вкусната градинка е много популярна по света практика за екологично образование чрез лично преживяване. Философията е да не се вреди на околната среда и да се създаде нагласа за здравословен начин на живот и хранене. Надяваме се и така все повече хора от големите и замърсени градове да приложат идеята за такъв тип градинки, които могат да изникват навсякъде – на балкона, между блоковете, коментира тя. Съвместната работа с родителите също има положителен ефект. Децата са по-щастливи, когато работят заедно с родителите си и доказват, че са научили и могат много нови неща, заяви Катерина Колева.
 

Средно училище „Панайот Волов“-Шумен



Проект „Екоцентрична образователна градина на Средно училище „Панайот Волов“ – гр. Шумен“ се реализира в рамките на проект “КонсУмувай: Х като храна” на Фондация ЕкоЦентрик, с финансовата подкрепа на Германската фондация за околна среда (DBU), Национална кампания „Достъп до добра храна“ и Порталът на Вкусните образователни градинки – gradinka.zaedno.net.