60% от населението определя българския за свой майчин език
60% от населението определя българския за свой майчин език / netinfo

60,2% от населението на област Шумен определя за свой майчин език българския, сочат данни на Териториалното статистическо бюро в Шумен. За страната този процент е доста по-висок - 84,5. Турският е майчин език за над 30 на сто от живущите в региона, а ромският за около 7 на сто от тях. Над 2 500 души в шуменско разговарят в семействата си на езици, различни от посочените три, а именно арменски, руски, иврит и други. 

Община Шумен е с най-висок процент на хората, използващи в дома си  българския език (над 78 %). На челно място по отношение на турския е община Венец, а на  ромски се говори  най-често от домакинствата във Върбица и Смядово. Най-слабо разпространение в качеството им на майчин език имат:  турският -  в шуменската община, а ромският - в община Хитрино.

Анализът на разпределението на населението по майчин език и етническа  група сочи, че част от ромския етнос, приема за свой майчин език турския.

За страната, най-старите данни по темата са от началото на миналия век. През 1900 г., при население от близо 3 милиона 750 хиляди души, за 77,1 % майчин език е българският, за 14,4 % - турският и за малко над 2 % - циганският. Т.е. през изминалите десетилетия българският „печели" позиции, а останалите езици намаляват, като относителен дял. 

След промените от 1989 г. изучаването на майчин език в българските училища се въвежда през 1994 г. с постановление на Министерски съвет. Нормативът е 4 часа седмично, в рамките на свободно избираемата подготовка и при желание от страна на ученика.

През учебната 2008 - 2009 г. в средните училища на област Шумен, майчин език се изучава от 2601 деца, което е 18 % от общия брой за страната. Едва 29 изучават ромски, а останалите турски. В шуменско не се преподават арменски  и иврит. Най-голям интерес към тази възможност проявяват учениците до осми клас. В средния курс само 120 младежи и девойки изявяват такова желание.

Все по - рядко деца от други етноси използват правото си да усвояват майчин език. Преди 10 години  в общообразователните училища в шуменския регион броят им е 4 584, срещу 2 514 през м.г., т.е. намалението е  близо два пъти. Тази тенденция е характерна и за страната, като за последните пет години изучаващите майчин език намаляват с над 10 хиляди.

Независимо от своя етнос, учениците масово предпочитат английския, който е най-разпространеният чужд език в българското училище. През миналата учебна година го усвояват близо 70 на сто от учащите се в област Шумен и около 80 на сто от тези в страната като цяло.