100 човека в Цар Калоян са се ваксинирали срещу тетанус
100 човека в Цар Калоян са се ваксинирали срещу тетанус / netinfo
За 6 дни 100 жители на Цар Калоян са се ваксинирали срещу тетанус – съобщи директорът на Центъра за спешна помощ в Разград д-р Николай Йоцов. Разполагаме на склад с още 550 ваксини. За още един случай на дете със симптоми на чревна инфекция съобщиха от Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве.

На 1000 семейства от Цар Калоян са раздадени по 200 гр. дезинфектант за обеззаразяване на домовете им – съобщи директорът на РИОКОЗ-Разград д-р Станчо Станев. Въпреки, че в листовки е описано как да се използват от утре 20 здравни инспектори тръгват по домовете нагледно да обяснят как се разваря дезинфектанта и как се ползва – каза д-р Станев. От вторник насам 100 човека са се ваксинирали срещу тетанус при местното джипи – съобщи директорът на Центъра за спешна помощ в Разград д-р Николай Йоцов. В лекарския кабинет в Цар Калоян има още 50 ваксини, а на склад в Разград – 550. Царкалоянчани посещават личния лекар след получаване на открити рани по време на разчистването на домовете си. Епидемиологът д-р Йорданка Николова съобщи, че има трети съмнителен за чревна инфекция случай. При първия пробите на 16-годишен младеж се оказаха отрицателни, вторият е дете на 5 години, откарано в болница в Русе, последният – дете на 2 години и 8 месеца – се очаква днес да бъде хоспитализиран в разградската болница. Тримата не са членове на 1 семейство, не живеят и на съседни адреси.
На шестия ден след наводнението в Цар Калоян има ток и вода, годна само за миене, продължава изчистването на тинята и боклуците от домовете и улиците. Експерти извършват огледи на пострадалите домове, щетите обаче ще са ясни след две седмици – обясни кметът Ахмед Ахмедов. Утре той ще определи деня за траур в памет на осемте жертви на двете приливни вълни.
От Кризисния щаб съобщиха, че пътят Русе – Варна е отворен за движение на коли и автобуси денонощно, а за ТИР-ове само от 21 до 8 ч., за да не се пречи на работата на машините, ангажирани с разчистване на улиците и домовете.