/ Дарик Русе
Ученици от Английската гимназия „Гео Милев“ в Русе и представители на Клуб „Мечтание“ ще направят проучвания за забележителностите на Русе с фокус към подобряване на информационното обслужване на туризма в града.

Министър Ангелкова откри изложението „Уикенд туризъм“ в Русе


В резултат ще бъде изградена база от описания на местни обекти чрез QR код. Матричният бар код, с който се представя текст на български, английски, немски и румънски език, е един от най-лесните и атрактивни начини туристите от страната и чужбина да се ориентират в непознат град.

С джобния си телефон те биха могли да получат необходимата им информация за културна забележителност, данни и за транспорт или за адрес. Ще бъдат обхванати повече от 30 забележителности на Русе.

Целта обединява два проекта „Училището като дигитална среда за развитие“ на Училищното настоятелство на АЕГ „Гео Милев и „Градоред. Русе - град със значение“ на Клуб „Мечтание“, които се реализират по програма „Знание и растеж“, осъществявана от Фондация „Русе – град на свободния дух“, с подкрепата на Фондация „Еконт“.

Рекорден брой участници в 15 туристическо изложение "Уикенд туризъм"

В рамките на проект „Градоред. Русе - град със значение“ се предвижда създаването на дигитална онлайн платформа, изцяло нова, свободно достъпна за неограничен кръг от лица.

Тази платформа ще съдържа визуална информация за сгради паметници на културата - история, архитект, фамилии, любопитни факти, архивни снимки, близки кадри с детайли от фасадите и други.

Ще бъде организирана и игра за откриване на QR кодове. Етап от проекта „Училището като дигитална среда за развитие“ е и реализацията на идея за прилагане на иновативни средства за обучение в часовете по български и чужди езици, история и география.

Подготвят стратегия за развитие на селския туризъм в трансграничната област Русе-Гюргево

В Английската езикова гимназия ще бъде внедрен подвижен креативен кабинет с преносими компютърни устройства, за да промени дизайна на учебната среда и да се осигури
смислено използване на технологиите. Целта е да се подобрят възможностите за проектно базирано обучение и STEM /Science, Technology, Engineering and Mathematics/ подход във всички предметни области.

В подкрепа на развитието на иновативния си статут училището приоритетно търси нови средства и методи, за да подкрепи успеха на възпитаниците си и да поощри тяхната креативност.

В следващите няколко месеца преподавателският състав ще реализира нови механизми за насърчаване на учениците да мислят като изследователи. Ще се развиват всички аспекти на дигиталната компетентност - екипна работа и сътрудничество, решаване на проблеми и умения за презентиране.

Нововъведенията ще създадат по-добри условия за търсене на информация извън учебниците, за творческо учене във и извън рамките на учебния час. Сред иновативните средства най-впечатляващ е образователният инструмент с виртуална реалност Google Експедиции.

Чрез него учениците ще могат да участват във всеобхватни виртуални пътешествия по целия свят и да разглеждат отблизо исторически и географски забележителности.