Иновационен лагер
Иновационен лагер / ПГ "Ел Канети"
За десета поредна година Джуниър Ачийвмънт България отбелязва Световната седмица на предприемачеството, в рамките на която милиони млади хора по света участват в инициативи, насърчаващи предприемаческото мислене и поведение, като генерират нови идеи и търсят нови пътища за развитие.

И през тази година Професионална гимназия по икономика и управление„Елиас Канети“ – Русеучаства в Световната седмица на предприемачеството, като организира и проведе състезание „Иновационен лагер“ за учениците от 10 до 12 клас, чието начало бе дадено в 9.00 часа на 16 ноември, в училището, а в 14.00 часа в Пленарна зала се проведе заключителният етап. Гости и членове на журито на заключителния етап на състезанието „Иновационен лагер“ бяха: г-жа Виржиния Пехова – старши експерт по организация на средното образование в Регионално управление на образованието – Русе, която е и председател на журито; доц. д-р Александър Петков – декан на факултет „Бизнес и мениджмънт“ на Русенски университет „Ангел Кънчев“; г-н Йордан Петров – експерт в РТИК; г-жа Светла Неделчева – управител на Специализирано счетоводно предприятие „Русева консулт“ ЕООД; г-жа Мариана Маринова – старши учител по икономически дисциплини в ПГИУ „Елиас Канети“ – Русе; както и менторите на отборите – докторанти и студенти в Русенския университет от факултет „Бизнес и мениджмънт“.

Иновационният лагер е нов образователен подход, който мотивира младите хора да развиват своята предприемаческа нагласа, поемайки рискове в интерактивна среда. Тридесет ученици, разделени на случаен принцип в 6 отбора, приеха предизвикателството да бъдат изобретателни, да успеят да се сработят като екип в рамките само на 4 часа и да генерират идеи, които решават поставения от Джуниър Ачийвмънт България казус.

Решението на казуса се презентира на сцена от всеки отбор. Казусът, по който работиха учениците, беше „Как искам да изглежда градът на моите мечти“ Бяха представени следните идеи: Отбор „Смело сърце“ представи идея за частен център за социално подпомагане, като се създава възможност за откриване на множество работни места и подобряване на местната инфраструктура; Отбор „З DDream City“ – тяхната идея е за 3D mapрing: Видео визуализация и развлекателно шоу проектиране върху сградите в града; Отбор „Автобус на времето“ – създаване на интерактивен хибриден автобус, който позволява на туристите да сравнят сегашния и миналия облик на туристически обекти с помощта на тур гайд и стъкла-екрани;

Отбор „Читатели-мечтатели“ - библиотека, представляваща мобилна къщичка, която ще бъде разположена на кея. В нея ще се предлагат книги, които ще бъдат дарени от Регионалната библиотека. Всеки може да вземе книга, но в замяна оставя друга. Целта е популяризирането на четенето на книги и повишаване грамотността на населението; Отбор „Smart team“ – идея: Смарт сити /Умен град/ съчетава екологични станции върху сгради, реставриране и поставяне на соларни панели върху тях и функционирането на туристически еко автобуси; Отбор „Без граници“ – реновиране на заведението, намиращо се на 107-ия етаж на телевизионната кула, инсталиране на бинокли и Led-осветление, облагородяване на района.

Първото място беше присъдено на отбор „Читатели-мечтатели“ – Кристина Тодорова, Яница Димитрова, Яна Златанова, Йоана Руменова - от 10 клас и Джулия Здравкова от 12 клас. Второто място бе отредено на отбор „Smart team“ – идея: Смарт сити /Умен град/ - Арзу Ахмедова, Лора Димитрова, Йоанна Димитрова - от 10 клас, Ивет Георгиева от 11 клас и Петър Христакиев от 12 клас. Третото място спечели отбор „Смело сърце“ – Кристина Радева от 10 клас, Виктор Илиев, Христо Джарнавлиев от 11 клас и Даяна Величкова, Любослав Бърденски от 12 клас.