Шоколадът на ацтеките и маите вече е в Пловдив
Шоколадът на ацтеките и маите вече е в Пловдив / Деляна Михнева
Шоколадът на ацтеките и маите вече е в Пловдив
50738
Шоколадът на ацтеките и маите вече е в Пловдив
  • Шоколадът на ацтеките и маите вече е в Пловдив

Пловдивчанка и французин правят уникални за България шоколади по метод, водещ началото си от 16 век в Европа. Мария и Венсан са изучили технологията на какаовия сладкиш на специализирани курсове във Франция и вече няколко месеца предлагат изкушението в работилницата си в Пловдив.

Изненадващо, не ги събира любовта към шоколада, а към България. Мария учи във Франция, където се среща с Венсан. Двамата споделят страстта към шоколада, която ги отвежда в Южна Америка. Там те научават за стойността на всяко зърно какао и колко е важно то да се отглежда с любов и ентусиазъм.

Мария и Венсан работят с два сорта какао - венецуелския Рио Карибе, който има дъх на кафе, и доминиканския - с вкус на червени плодове. За да се получи едно блокче шоколад, който да съхранява в себе си уникалните свойства на какаото, са необходими около 3 седмици. Оставен да зрее по естествен начин, шоколадът изработва истинските си качества, познати още от времената на ацтеките и маите.

Чуйте още от прикачения звуков файл.