Близо 100 собственика на малки казани на протест в София: Законът ощетява малкия бизнес
Близо 100 собственика на малки казани на протест в София: Законът ощетява малкия бизнес / снимка: Димитър Панев
Николай Дичев за недоволството на ракиджиите
85861
Николай Дичев за недоволството на ракиджиите
Николай Дичев за недоволството на ракиджиите
  • Николай Дичев за недоволството на ракиджиите
  • Николай Дичев за недоволството на ракиджиите

Общият обем на дестилационните инсталации да е 1000, а не 500 литра, както е според сега действащия Закон. Да паднат ограниченията им за работа само в периода от януари до юни и те да могат да функционират през цялата година, а с акциза да се занимават общините, а не собствениците на малките дестилерии и ракиджийници – това са трите искания, с които в националния протест в София днес се включиха близо 100 човека от пловдивския регион.

Пред Дарик радио Николай Дичев, собственик на казан в село Брани поле, заяви, че с колегите му искат да бъдат чути, защото с правилата в момента се поставя на карта съществуването на малкия бизнес, който изхранва обикновено едно -две семейства, а е със сериозна инвестиция. Има хора, които са теглили кредит и са заложили къщите си, тъй като за да отговаря на изискванията, една малка дестилерия или ракиджийница изисква 100 хиляди лева и повече“, каза той. Към него работят двама души и той пита какво да им каже след месец юни, когато по закон трябва да спре работа на малкия си казан.

Ще продължим да протестираме, докато ни чуят, категоричен е Дичев, според когото правилата сега засягат около 10 хиляди души в  цялата страна, в това число и лозарите, които продават гроздето си на малките винопрозиводители и домашни майстори на ракия.

Ще минат ли те в сивия сектор, ако не се промени законът и защо собствениците на малки казани са обидени, когато се употребява думата „шльокавица“ - още в аудиото.