В НУ Хр. Ботев обсъдиха здравословното хранене
В НУ Хр. Ботев обсъдиха здравословното хранене / archiv.DarikNews

На 24 януари 2013 г. от 18.00 ч. в зала "Европа" на НУ "Христо Ботев" - Плевен се проведе образователен форум "Училище за родители". Темата на срещата беше "Здравословното хранене".

Директорът на училището Цветелин Горанов, представи пред родителите решението на ръководството и педагогическия екип, учениците да получават всеки ден плод - по схема „Училищен плод" на Държавен фонд Земеделие и по Програмата за осигуряване на безплатна закуска на всеки ученик.

На форума, родителите на второкласниците обсъдиха темата с д-р Цветан Димитров, диетолог в РИОКОЗ-Плевен. Той представи храните в Пирамидата на здравословното хранене.

В НУ "Хр Ботев" обсъдиха здравословното хранене
netinfo

"Това е здравословно обучение за родителите, защото едно е да обучим децата и да ги научим, но ако родителите не знаят как да ги хранят, ползата няма да бъде особено голяма", каза за Дарик д-р Цветан Димитров. По тази причина в НУ "Христо Ботев" се провеждат тези регулярни срещи със съдействието на ръководството на училището.
"Ние се срещаме с родителите и им обясняваме, как стоят нещата около здравословното хранене на техните деца от чисто научна гледна точка. Какво им е необходимо, как да приготвят храната и редица други неща".

Д-р Цветанов сподели, че родителите имат страшно много въпроси - всеки за своето дете, разбира се. Той каза, че срещите са изключително полезни поради изчерпателната информация, която се предлага на родителите.

По отношение на диетите, докторът каза, че от такива имат нужда отделни деца с някакъв здравословен проблем и или проблем с наднормено тегло.
Той обясни, че когато има деца с някакви проблеми, това се разисква след срещата с родителите им и се действа индивидуално.

В хода на дискусията, родителите зададоха въпроси за необходимостта от допълнителен прием на флуор, за употребата на натурални сокове, фрешове, за нитратите в плодовете, да се пие ли вода от чешмата или на всяка цена - минерална или трапезна. Интерес предизвика и въпросът за следобедна закуска - каква да бъде, задължителна ли е.

Участниците в дискусията изготвиха здравословно меню за своите деца. Родители и педагози се обединиха с мнение, че изборът на здравословен начин на живот е личен и навиците за здравословно хранене се създава още в детството.