Представиха факторите, причиняващи стрес сред служителите на МВР
Представиха факторите, причиняващи стрес сред служителите на МВР / archive.dariknews

"Синдикална федерация на служителите в МВР" участва в изпълнението на проект „Професионалният стрес: Най-голямото предизвикателство за достойните условия на труд", финансиран от Иновация Норвегия.

По този повод на 9 август в Плевен се проведе петият поред в страната форум, на който бяха представени резултатите от качествено проучване на факторите, причиняващи стрес сред служителите на МВР.

Автори на изследването, което беше представено в Плевен са социалният психолог Иван Иванов, който заедно със социалния антрополог Харалан Александров е провел наблюдения в 20 фокус групи в страната за периода април-юни 2013 г. Това е вторият етап от осъществяването на проекта и валидизирането на изследването, по време на което се представят резултатите и в случай, на пропуски се внасят съответните корекции.

В конференцията участваха членовете на Синдикална федерация на служителите в МВР Милован Давидов, Илия Хрисимов - зам. председател на управителния съвет и членът на управителния съвет Иван Мусков. Конференцията уважи с присъствието си и новият главен секретар на Областна администрация-Плевен Емил Димитров-Ревизоро.

„Нещата, които се констатират не са лицеприятни и не са особено удобни за казване, но мисля, че трабва да се изнесат, за да стане ясно каква е конюнунктурата на работа в МВР", каза Иван Мусков. Той изрази надежда да се постигне диалог с министерството и от там да се премахнат конкретни практики, които създават стресови ситуации у служителите, както и някои стресови фактори, причинявани от служители на ръководството в МВР. „Това са взаимно свързани елементи, които причиняват вреди и за едната и за другата страна", каза Мусков.

Милован Давидов - член на управителния съвет на синдикалната организация и като представител на организацията, възложила изследването каза, че точно сега е времето да се обърне внимание върху тези неща в системата, защото говорейки за преструктуриране на системата на МВР, трябва да се обърне внимание на човешкия фактор, а не само за самите структури.

Той подчерта, че цел в изследването е било това, как се задава дадена работа, изпълнението й и отражението върху физиката и психиката на изпълнителите й. Илия Хрисимов - зам.-председател на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите на МВР добави, че втората част от проекта е изготвяне на методики, с които да се помогне на служителите н МВР да започнат да преодоляват стреса.

„Целта на проекта, който осъществяваме съвместно с Иновация Норвегия не е просто да покаже колко проблеми има служителят от МВР, а да покаже и някакъв конкретен начин за борба със стреса".

Социалният психолог Иван Иванов: „Опитахме се да направим нещо като цялостен разрез за това, какво е да си полицай днес в България и как това рефлектира върху професионалния стрес, което в голяма степен кара хората, работещи в институцията да не се чувстват докрай удовлетворени", каза Иван Иванов. Той каза, че на базата на извършените изследвания се налага извода, че професионалният стрес, който е идентифициран като изключително висок и е функция на една нереформирана институция. Защото институцията си има публична мисия, за която гражданите плащат със своите данъци и нейната задача е да се грижи за спокойствието им, както и да поддържа усещането за справедливост и в крайна сметка, хората да се чувстват сигурни. Опитахме да видим също, доколко полицията осъществява именно тази своя публична мисия и ако не я следва, как това рефлектира върху начина по който се чувстват хората, които работят вътре в самата институция".

Проблемите, които са установени са от най-различен характер - от политическо естество, от това как се вземат решенията вътре в институцията, както и по отношение на това, как се оценява трудът на полицаите.

На първо място психологът посочи основните симптоми на професионален стрес и професионално изчерпване, заявени от почти всичките 243 лица, участвали в изследването.

Сред тях са високо ниво на сърдечно-съдовите заболявания, тревожно-депресивни и невротични състояния, висок процент на злоупотреба с алкохол и цигарисистемно нездравословно хранене, свързано с начина на даване на дежурства. Почти всички служители са заявили проблемни отношения в семействата си, както и усещане за хронично изчерпване и ниска мотивация за работа.

Социалният психолог Иван Иванов обясни, че заедно с Харалан Александров на базата на всички отговори, получени по време на изследването са идентифицирали пет характеристики, които създават условия, служителите да се чувстват хронично изчерпани.

Първата, заявена от почти всички участници е наречена репресивност, изразена в това, че репресивният инструментариум на институцията, предназначен за борба с престъпността се насочва към репресия на самите служители с цел свеждане до минимум на инциденти, свързани с правата на „клиенти" на институцията.

Друга характеристика е подозрителността в отношенията между всички нива и сектори (параноидна нагласа), която е привнесена като устойчива характеристика от основния метод за работа с престъпността. Следват характеристики като дехуманизация, където става дума за отошение към служителите предимно като обекти и инструменти за служене, а не като цялостни личности; формализъм, свързан с издигане в култ на документацията и отчетността и колективизъм, където пък има издигане в култ на лоялността към групата и колектива като цяло, което е опит да се размие индивидуалната инициатива и отговорност.

Представени бяха и факторите, обуславящи възникването на професионалния стрес у служителите на МВР, разделени в няколко групи - сринатият авторитет на полицията, мултифункционалността на служителите, които нерядко извършват нетипични за ангажимента им дейности, както и силната зависимост от политическите фактори и кадруването като следствие.

Друг фактор е недобрата интеграция на превантивните и репресивните функции и недостатъчното техническо осигуряване. Психологът Иван Иванов посочи и военизираният стил на управление, породен от факта, че много кадри на МВР преди това са били военни.

В заключение на анализа от изследването се казва, че е необходимо ръководството на МВР да предприеме реформаторски действия, свързани с промяна в начина на работа с човешките ресурси в системата.

Важна задача е подобряването условията на труд, отдих и възстановяване, както и предприемането на спешни законодателни и нормативни промени, които да осигурят по-адекватна защита и неприкосновеност на служителите, работещи на терен и създаването на реални условиа за подкрепа на служителите в проблемна ситуация на вътрешно разследване или съмнения за нелоялност.

Необходима е и промяна в системата за подбор и назначаване на ръководните кадри в системата, като това да става при реална деполитизация и с приоритет за местните служители, извървели професионалния си път отдолу, които да заемат лидерски постове.

Окончателните резултати от изследването на факторите, причиняващи стрес сред служителите на МВР, ще бъдат представени на Национална конференция на 10 ноември тази година.