/ БГНЕС
Магията на фестивала Сурва, костюмите и маскарадните игри завладяха Перник. Стотици кукери и сурвакари от цялата страна и чужбина дефилираха на площад „Кракра" в града във втория ден на Международния фестивал.

БДЖ осигурява допълнителни вагони за „Сурва“ в Перник

БГНЕС

Пред погледа на жителите и гостите на града, дошли от различни краища на България и Европа, българските сурвакарски и кукерски групи представиха типичните за регионите, от които идват, маски и костюми.

Участие в дефилето на площада взеха сурвакарски и кукерски групи от пернишките села Пещера и Велковци, от радомирското село Стефаново, от кв. „Долно Езерово" в Бургас, и много други.

БГНЕС


Със страшни маски с рога, облечени в костюми от кожи, съчетани с народни носии и характерни шевици, понесли дървени тояги, българските кукери гониха злото в Перник под звуците на хиляди звънци и чанове. Те представиха пред публиката различни ритуали и обичаи, сред които „Сватба" и „Мечка".

Христо е част от групата на село Селищен дол. „Първо, искам да ви се похваля, че тази година сме супер заредени със зайци. Цялата традиция, цялото това нещо се прави за тях. Единствено и само за тях", посочи той най-малките представители на кукерската група, която се състои от близо 80 души.

Христо обясни, че характерното за празника Сурва в неговия край е, че са с кожи. „Ние сме мечкарска група. Характерното за нас е, че сме с кожи. Това, което виждате като облекло, въобще като аксесоари, е от 80 години. Не е променяно нищо", каза той и добави, че костюмите се поддържат, но и всяка година се правят подобрения, както и нови маски, нови костюми и нови тояги.

БГНЕС


БГНЕС

"Сурва" се организира от Община Перник за първи път през 1966 г. През 1985 г. фестивалът добива статут на международен, а десет години по-късно Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ). На 26 юни 2009 г. миньорския град е обявен за европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции, показва информация на отдел "Справочна" на БТА. През 2014 г. градът и фестивалът попадат в класация на списание National Geographic за световни зимни топ дестинации. Най-атрактивният му акцент е състезателното дефиле на маскарадни групи от страната и от чужбина.

БГНЕС

БГНЕС

БГНЕС

БГНЕС

БГНЕС

БГНЕС

БГНЕС

БГНЕС

БГНЕС

БГНЕС

Милен Миланов, БТА/ БГНЕС