/ iStock/Getty Images
С официална първа копка по проект „Перперикон - храм на боговете и дом на цивилизациите", бе дадено началото на дейности по изграждането на художествено осветление, мълниезащита и видеонаблюдение на археологически комплекс „Перперикон".

Символично копката направиха кметът на Кърджали Ерол Мюмюн и заместник-кметът Даниел Делчев. Пред присъстващите представители на общинското ръководство, фирмата изпълнител, медии и граждани, кметът подчерта, че обектът безспорно е един от най-значимите археологически паметници в България и уникална неделима част от световното културно наследство.

Откриха нова археологическа находка на Перперикон (СНИМКА)

„Перперикон предлага на посетителите неповторимо съ­четание от архитектурни, исторически и мултирелигиозни следи от различните култури, обитавали в течение на хилядолетия свещения град.

БТА

Неслучайно в последните години той се превърна във флагмана на забележителностите, които популяризират по света Източните Родопи и България като дестинации и за културно-исторически туризъм", каза още Ерол Мюмюн. 

Той допълни, че опазването, съхранението и социализацията на археологически паметници е възможност за създаване на условия за развитие на конкурентноспособни туристически атракции в района.

Каза също, че в концепцията за интегрирани териториални инвестиции „Минало, Настояще и Бъдеще ЗАЕДНО за Кърджали! Изпълнение на интегрирани инвестиции за балансирано социално-икономическо развитие и туризъм, създаващи една по-устойчива и по-добра жизнена среда!", община Кърджали е кандидатствала в партньорство с община Момчилград и за мерки за консервация и реставрация на новооткритите части от Перперикон, както и на култов комплекс „Татул“.

Археолози разкриха уникален храм на Перперикон (ВИДЕО)

Мюмюн припомни, че през изминалата 2023 г. на археологическия обект бяха изпълнени консервационно-реставрационни дейности по археологически структури и бяха поставени архитектурни елементи за осигуряване отдиха и туризма.

Кметът каза още, че проектът „Перперикон - храм на боговете и дом на цивилизациите" се осъществява с комбинирано финансиране от Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

По думите му в оставащите два месеца по проекта ще се акцентира върху популяризирането и представянето на археологическия комплекс. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Валентина Стоева, БТА