/ iStock/Getty Images
Нова монументална сграда, датирана най-общо в античния период, е открита край храма на Дионис на Перперикон, съобщи археологът проф. Николай Овчаров. 

Разкопките започнаха в началото на месеца, въпреки че държавното финансиране за проучването на свещения скален комплекс бяха спрени. Община Кърджали предостави средства за работата на обекта това лято. На Перперикон работят 19 души.

"Прави впечатление, че зидовете от отлично обработени каменни блокове са запазени на височина над 2 метра. Засега е ясно, че сградата е преизползвана и през Средновековието. Твърде възможно е обаче в началния период от съществуването си тази величествена сграда също да е била езически храм. Тепърва предстои в следващите седмици да се разбере дали това е така и на кой бог е било нарочено светилището", обясни проф. Овчаров.

Открити са също множество стопански сечива, оръжие, бронзови и сребърни монети от различни епохи. Археологът обясни, че това са римски сребърни монети от 2-3 век, дребни нумии от 5 век, фолиси от 10-11 век, корубести монети от 13-14 век. Изобилието от находки показва важността и значението на голямата сграда, подчертава той.

"Насочихме към един от най-важните сектори в древния град – зоната, непосредствено край прочутия храм с прорицалище на Дионис, проучен от археолозите през 2002-2003 г. 
 
Тогава бе разкрит описаният от античните автори огромен олтар, където са извършвани предсказанията сред дима на жертвения огън и разливаното вино. А тук са идвали, за да видят бъдещето си, видни личности като Александър Велики и Октавиан Август", разказа още проф. Николай Овчаров. 
БТА