Увеличава се броят на здравно неосигурените в Кюстендил
Увеличава се броят на здравно неосигурените в Кюстендил / Дарик радио,архив

В началото на 2013 г. броят на неосигурените в Кюстендил е бил 11 393, а в края - месец декември - 11 567, или броят им се е увеличил със 174. Според д-р Пламен Симеонов, председател на регионалната колегия на БЛС в Кюстендил средногодишно от здравната система в общината отпадат по около 150-160 човека.
400 000 здравно неосигурени в крайна бедност да ползват безплатна доболнична помощ, предлагат от " сдружение "Ларго " Кюстендил, подкрепени от регионалната колегия на БЛС Кюстендил. Към края на ноември миналата година броят на здравно неосигурените в страната е бил 1 500 000 души.
Двете организации настояват за обществен дебат върху възможността държавата или общините да финансират доболничната помощ на крайно нуждаещите се здравно неосигурени хора.Постановление 17 на МС позволява ако пациентите отговарят на определени критерии да получават безплатна болнична помощ, но няма законово основание те да получават безплатни първични прегледи или изследвания.

Д-р Пламен Симеонов е категоричен, че отпадането от здравно осигурителната система на все повече и повече души ще доведе до невъзможност те да плащат за профилактични прегледи и изследвания, а оттук постепенно до влошаване на здравословното им състояние и инвалидизация.