/ Деян Герговски, архив
Състоянието на дървесните видове в централната градска част на Кюстендил се определя като задоволително и лошо. Не е било открито нито едно дърво, което да е в добро фитосанитарно състояние. Това съобщи екологът на Община Кюстендил Ирина Велкова на пресконференция днес. 
 
Пресконференцията беше по повод комплексно обследване на зелената система в центъра на Кюстендил, която се извършва от няколко дни от наета от общината фирма.
 
Обследвани при проверката са били 51 липи и 14 кестена. Според заключението на експертите, в лошо състояние са 17 дървета, в задоволително - 31, в добро състояние- 17, но няма такива в отлично или много добро състояние, каза Велкова. Според експертите това се дължи на голямата възраст на дърветата и градските условия на живот.

Проверяват за незаконна сеч в Разложко
 
Повечето от дърветата в града са садени преди 70 години, каза Велкова и уточни, че всички, които са определени като опасни ще бъдат премахнати.
 
"Ние веднага ще ги заменим с нови дървета", каза още Велкова. 
 
Предвижда се липите да бъдат заменени с нови липи, засадени ще бъдат и кълбовидни форми на дъб, шестил и акация.
 
Велкова уточни, че в момента се премахват и други дървета, на база оценка на зелената система, направена от експертите на Общината. Тя посочи, че ще бъдат отрязани между 100 и 200 дървета, които също ще бъдат заменени с нови.
 
Всички дървета в града, които няма да бъдат отрязани, ще бъдат подложени на основна резитба, каза още Велкова. "Те ще бъдат подрязани така, че да могат да съществуват възможно най-дълго, но и да бъдат безопасни", посочи общинския еколог.
 
В момента се прави обследване и на 17 чинари, емблематични за Кюстендил, садени около 1910 година. Предстои да се извърши такова и на парк "Хисарлъка" над града, също знаков за Кюстендил.
БТА