Ясен Николов за метода Светофар
Ясен Николов за метода Светофар / Фондация Деца на България
Над 80 педагози от Кюстендил участваха в обучение по метода “Светофар”. Автор и водещ на обученията е Ясен Николов, основател на Фондация Деца на България.
 
“Говорим за позитивна превенция. Думата светофар е лесна и разбираема за всички, за да разпознаем- кое е опасно и кое е безопасно? Разчитаме да развием умението в децата и техните родители да разпознават кои ситуации са опасни. Да не се уповаваме само на органите на реда и някаква законова база, а по- скоро децата да станат сами носители на собствената си активна съвест и да могат да взимат добри решения”, каза в интервю за Дарик Ясен Николов.
 
При най- малките, децата се учат да разпознават цветовете и собствените си- опасни и безопасни постъпки, почвайки от поведението на улицата, пресичането и стигайки до по- сложни решения, като де не проявяват излишно доверие.
 
При по- големите, методът “Светофар” учи как да бъдат решавани по- сложни проблеми и децата да станат психолози сами на себе си, да разпознават кое е редно и кое не е.

Методът Светофар
Фондация Деца на България
 

“Работим с така наречената емоционална интелигентност, децата да разпознават собствените си емоции и съответно да знаят кога някои от техните емоции са преувеличени и заемат застрашителни размери, особено негативните. Педагозите да помогнат на децата да станат успешни възпитатели, психолози на самите себе си и да работят по- добре”, каза още авторът на метода “Светофар”.
 
Ясен Николов обобщи пред Дарик и основните проблеми, които са споделили пред него педагозите от Кюстендил: “Най- важното, това е възстановяването на автентичния интерес към образованието и уважението към учителя. Ние се нуждаем от традиционната роля на учителя, почитта и уважението към него. Родителите да разберат, че са на една страна с учителите и съответно учители, родители и деца имат една обща цел. Все повече българи започват да бъркат класическото образование и да гледат на училището като доставчик на продукти и услуги. Все повече родители прехвърляме излишно отговорността към учителите. Това е непосилно бреме за тях. Да се доверяваме на учителите, че правят най- доброто, но и да помним като родители, че наша е отговорността да възпитаваме децата и да не прехвърляме отговорността си”.

Ясен Николов
Фондация Деца на България

Според Ясен Николов, Вербалната агресия е ключова и трябва да се научим да я разпознаваме. Той даде за пример песните с хулигански текстове, които децата без дяа разбират слушат и заучават.
“Това е ярко жълта светлина. Трябва да сме по- внимателни в тези нови кибер условия. Погледнете историята на телефона на детето си, какво чете, какво слуша, на какво влияние е подложено. Имаме и жестова агресия, децата демонстрират пренебрежение, горделивост, изключват се, подтискат се едно друго. Това, което ние трябва да разпознаваме са тези мимикриращи форми на агресия, в тези групови чатове се обменят думи, които могат да смажат самочувствието на едно дете”, коментира още авторът на метода “Светофар”.
 
Той и екипа му вече проведоха обучения с над 250 педагози и този месец предстоят срещи с над 1000 преподаватели в системата.
 
 
Дарик- Кюстендил