деца работиха на малки хоризонтални станове
деца работиха на малки хоризонтални станове / netinfo
Коледни елхички, килими и разделители за книги тъкаха деца в поредната детска работилница на Регионален исторически музей-Кюстендил, която е с тема, посветена на един от най-старите занаяти – тъкачеството. 

Те имаха възможност да тъкат на малки хоризонтални станове направени от дърво и картон. За совалка децата използваха една импровизирана игла от тел.

„Идеята ни за тази работилница е да бъде свързана с коледните празници и домашният уют. През тази година към тъкачеството интерес имат както момичета, така и момчета.

Този занаят се е зародил преди повече от 7 000 години. На децата показваме и открити находки в региона свързани с тъкачеството, като например тежести за стан.

В музейната ни експозиция може да се види и прешлен за вретено от новокаменната и каменно- ментата епоха. На него има изобразени двете съзвездия Ледебед и Голямата мечка.

Прешлен за вретено, Ранен енеолит (І-ва половина на V-то хил. пр. Хр.), Регионален исторически музей  Кюстендил (от обект Чардако  с. Слатино, област Кюстендил)
РИМ- Кюстендил



Друг интересен предмет е един от трите открити на територията на България, това е керамичен съд приличащ на купа, на дъното на която има дръжка. Това е въртяща се купа използвана за предене. Такива са откривани в Египет и Гърция”, заяви експертът от РИМ- Кюстендил Мирослава Таскова.

музей
netinfo


Работилницата ще продължи в Музейния кът за деца и любопитни възрастни към Регионален исторически музей-Кюстендил (бул. „България” 55) днес и утре от 14.00 до 18.00 часа.