Каква невеста си била ти, мамо! показват в Димитровград
Каква невеста си била ти, мамо! показват в Димитровград / Исторически музей-Димитровград

Изложбата „Каква невеста си била ти, мамо!” ще представи от 17.30 ч. днес в залата си историческият музей на Димитровград. Тя се осъществява благодарение на десетките димитровградчанки, които станаха съпричастни към идеята и споделиха своя сватбен ден, като ни предоставиха своите булчински рокли и аксесоари, снимки и спомени, разказват от музея.

Експозицията проследява историята на булчинското облекло през ХХ век, бързо променящата се мода и критерии за естетика. Сватбената премяна на булката в българската традиционна култура се отличава с общо установени обредни атрибути: червеното було, булчинският венец, специалната венчална връхна дреха, металните накити. Навлизането на европейската мода променя постепенно както традиционната сватба, така и премяната на булката. В бели булчински рокли, внесени от Виена и Париж, започват да се женят дъщерите на дипломати, индустриалци и политици. Тази мода постепенно навлиза в градовете, като се възприема в средите на лекари, учители, буржоазията и сред по-заможните занаятчийски среди. Булките по селата продължават да се женят в традиционни за населените места облекла или по-официални рокли, съчетани с бяло було. Тази тенденция продължава и след Втората световна война, когато бедните следвоенни години не позволяват голямо разточителство.

"Каква невеста си била ти мамо" показват в Димитровград
netinfo

През 50-те години на ХХ век модерни стават т.нар. „комсомолски сватби”, които изместват мястото на събитието от дома, а основни участници в гражданските сватбени ритуали са вече не роднините, а приятелите и колегите на младоженците.

Масово бялата булчинска рокля навлиза в България от средата на 60-те години на миналия век. Дължината и е над коляното, съчетана с було от мрежеста материя, чанта, ръкавици и букет от естествени или изкуствени цветя.

В следващите десетилетия дългата рокля се налага трайно в сватбената мода. Тя е леко разкроена, с изчистен силует през 70-те години, с буфан-ръкав и дълъг воал в началото на 80-те, а през 90-те навлизат пищните рокли с обръчи, множество дантели и украси, разказва уредникът „Етнография” от музея Недялка Тодорова.

Изложбата „Каква невеста си била ти, мамо!” ще остане в музея на Димитровград до края на месец ноември 2014 г.