„В света на старопланинската архитектура”
„В света на старопланинската архитектура” / Етнографски музей на открито Етър
„В света на старопланинската архитектура” е тридневна образователна програма, която се организира за втори път в Етнографски музей на открито „Етър”. Събитието започва в 14:00 часа на 18 август, петък, с лекция на арх. Иван Колев. Обявената тема е „Българска възрожденска архитектура I част – урбанизъм и жилищна архитектура”.
 

Да, ние можем да запазим същността си на българи в глобалния свят!


 По-късно арх. Ленко Григоров ще представи „Българска възрожденска архитектура II част – църковна архитектура”.
 
С 3D модел арх. Камелия Владимирова ще демонстрира как е строена възрожденската къща.
 
В края на първия ден участниците в образователната програма ще се запознаят с къщите, работилниците и съоръженията, задвижвани на вода в ЕМО „Етър”.
 
Вторият ден от събитието, 19 август, отново започва с лекция на тема „Опазване на културното наследство”.
 
Ролята на Унгарския музей на открито в опазването и предаването на знанията в традиционната архитектура и традиционните архитектурни техники ще представи Arpad Roman от Унгарския музей на открито Szentendrei Skanzen. Денят завършва с обучение по изработване на плетове от леска и характерни за възрожденската архитектура стенни пълнежи от леска и глина.
 

Унгарският опит показва, че етнографията не свършва с епохата на Възраждането (СНИМКИ)


 На 20 август събитието продължава с представяне на дейността на Сдружение „Мещра – традиционни знания и занаяти”, лекции и практическо обучение.

В СЪБИТИЕТО МОГАТ ДА СЕ ВКЛЮЧАТ САМО ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАПИСАНИ УЧАСТНИЦИ. ПОСЕТИТЕЛИТЕ НА МУЗЕЯ МОГАТ ДА НАБЛЮДАВАТ ПРАКТИЧЕСКИТЕ ЗАНИМАНИЯ, НО НЕ МОГАТ ДА УЧАСТВАТ В ТЯХ.