Промените в образователната система в общината са неизбежни, заяви кметът Иван Иванов
Промените в образователната система в общината са неизбежни, заяви кметът Иван Иванов / Община Севлиево

Анализ на състоянието и развитието на образователната система в община Севлиево беше представен пред общински съветници, директори на училища и детски градини на територията на общината, представители на РИО-Габрово и общинските синдикални организации в образованието.

В началото на срещата кметът д-р Иван Иванов обясни, че целта на анализа е да очертае обективните фактори, които оказват влияние и ще определят посоката на развитие на структурата в образованието до 2020 г. „Демографската характеристика на общината никак не е положителна, поради което ще се наложи през следващите години да се направят сериозни промени в образователната система", каза кметът.

Данните от анализа представи зам.-кметът инж.Красимира Йорданова, която подчерта, че развитието на училищната мрежа в общината се определя основно от демографските промени през последните 10 години и увеличения брой на педагозите, които са на възраст близка до пенсионната.

Промените в образователната система в общината са неизбежни, заяви кметът Иван Иванов
netinfo

„Трайно намалява броят на родените деца и броят на жените в детеродна възраст. Променя се семейният модел с увеличаващо се предпочитание към съжителство без брак, освен това се наблюдава интензивна миграция и емиграция на млади хора и семейства в активна репродуктивна и трудоспособна възраст", посочи Йорданова.

По данни на Националния статистически институт от Преброяване на населението, през 2011 година община Севлиево е имала общо35 995 жители. За сравнение при преброяването през 2001 г. общината е била с 43 105 жители, т.е. през последните 10 години населението намалява общо със 7110 души (с 16%).

През 2011 година лицата в младежка възраст /0-29 години/ в общината са 9747, или 27% от населението. Етническият състав е: 80,1% самоопределили се като българи, 16,1% - като турци, 1,9% - като роми и 1,9 % -други или не се самоопределят.

„Справката по кметства за реално живущи на територията на населеното място деца, родени в периода 2009 - 2015 година, очертава още по-тревожна картина - 206 деца по-малко от тези, които са регистрирани по настоящ адрес, но не живеят към момента в община Севлиево", посочи още зам.-кметът и допълни, че за новата учебна 2016/2017 година броят на децата за I клас по данни на ГРАО е 335. Реалният брой на подлежащите на задължително обучение бъдещи първокласници обаче е 252 деца, обхванати в подготвителните групи и класове, от които 192 са в града и 60 - в селата на общината. „Разликата от 83 деца е тревожен факт", каза Йорданова и обясни, че от тези деца само 14 са постъпили на 6-годишна възраст в I клас през учебната 2015/2016 година.

Въпреки демографския срив, относителният брой деца в детските заведения се запазва, което се обяснява с увеличения процент на обхванатите деца в незадължителна предучилищна подготовка.

Анализът показва, че спадът в броя на учениците засяга почти всички училища, но е особено отчетлив за НУ „Св.св.Кирил и Методий" и I ОУ „Христо Ботев" от гр.Севлиево и за училищата в следните населени места: ОУ „Емилиян Станев"-с.Ряховците, ОУ „Христо Ботев"-с.Добромирка и ОУ „Свети Солунски братя"-с. Крамолин. Проблем се явява фактът, че и в общински училища от града е допуснато сформиране и функциониране на маломерни паралелки. От учебната 2015/2016 година това се наблюдава в НУ „Св.св.Кирил и Методий" и в I ОУ „Христо Ботев".

„Основното предизвикателство днес е да се търси решение на проблемите, произтичащи от сериозното намаляване на броя деца и ученици. Демографската криза при сегашния брой училища води до наличие на голям брой маломерни паралелки и слети класове и неефективно използване на сградния фонд", заяви инж.Йорданова като добави, че очаква до края на седмицата да получи предложения от директорите, обсъдени на педагогически съвети за това как колективите виждат развитието на образованието в общината до 2020 г., отчитайки реалностите, посочени в анализа.

Разработването на визия за развитието на образователната система в община Севлиево ще е новият общински стратегически документ в образованието и като такъв следва да отчете гледните точки на всички заинтересовани страни - участници в процеса, търсейки консенсус и поставяйки в центъра на образователната система детето/ученика и неговите потребности.