Фондът за растеж да финансира проекти за над 12 млн. лв., поиска Николай Григоров
Фондът за растеж да финансира проекти за над 12 млн. лв., поиска Николай Григоров / DarikNews.bg, архив

Три предложения ще направи областният управител за включване на проекти от областта към апликационните форми на централните ведомства. Григоров предлага за финансиране от Националната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ ремонт на пътя „Трявна-Габрово” и на обхода Севлиево-Кормянско-Крамолин. Към проектните предложения на областната администрация е включена и Реконструкция и газификация на котелни помещения на МБАЛ „Д-р Тота Венкова” АД. Общата стойност на проектите възлиза на 12 387 040 лв, а като мотиви Николай Григоров изтъква, че значението на трите предложения надхвърля рамките на региона.

Пътят Трявна – Габрово е единствената връзка в Северна България между двата старопланински прохода – Хаинбоаз и Шипка, като при необходимост от затваряне на единия от тях, движението се пренасочва по другия.

„Съгласно действащият списък на републиканските пътища път ІІІ-552 се намира на територията на две области – В. Търново и Габрово. Трасето на пътя минава през град Трявна - туристически и курортен град, притегателен център в последните години за много наши и чуждестранни туристи, а изграденият в града Санаториум за белодробни заболявания е посещаван целогодишно.”, се посочва още в обосновката.

С изпълнението на втория проект за ремонта на обходния път Севлиево-Кормянско-Крамолин ще се подобрят транспортно-експлоатационните  качества, ще се подсигурят безопасността на движението и комфорта на пътуващите. Доброто отводняване на пътя в разглеждания участък ще осигури стабилността му. Пътят е с голямо регионално значение. Той осъществява връзка с общините Севлиево, Павликени и Сухиндол и е единствена връзка за някои населени места в този участък. Преминава през 4 населени места – с. Кормянско, с. Малък Вършец, с. Агатово и с. Крамолин.

В с. Крамолин е единственото действащо  училище в региона, което приема деца от три области – В.Търново, Ловеч и Габрово. Към мотивите на Областната администрация се посочват още, че по този път се осъществява достъпа до редица туристически атракции в област Ловеч.

Третото предложение за финансиране по инвестиционната  програма на реконструкцията и газификацията  на котелните помещения на областната болница се налага поради нерентабилността и високите разходи в лечебното заведение. При годишна профилактика на котлите е изразено становище с писмен рапорт до изпълнителния директор, че котлите са силно амортизирани, ремонтите стават все по –трудно изпълними, поради липса на резервни части. Това прави трудно осигуряването на безаварийна работа на котлите и води до риск отоплението на сградата.

Годишния  разход за горива за отопление е  в размер на 400 000 лв., като в зимния сезон температурата в болничните стаи не е оптимална. Направените предварителни изчисления показват,че при газификация лечебното заведение ще направи икономии в размер на 30%, при преминаване на отопление на газ. Счита се, че при одобрение и изпълнение на този проект ще се разрешат множество проблеми в лечебното заведение.